Search
Close this search box.

Evo tko su dobitnici Teatar.hr Nagrada publike!

Dodjelom Teatar.hr Nagrada Publike u zagrebačkom Vinylu kulminirao je najkazališniji tjedan u godini. Provjerite jesu li baš vaši favoriti ove godine odnijeli nagradu kući!

Za razliku od prošlih godina, kolektiv Teatra.hr ove je godine samu dodjelu nagrada odlučio održati u nešto komornijoj atmosferi nego prošlih godina. Nakon što smo tri godine organizirali spektakl u zagrebačkoj Tvornici kulture, ove godine smo taj budžet odlučili podijeliti našim dobitnicima, tako da uz svaku nagradu dolazi i iznos od 15 tisuća kuna za marketinške aktivnosti na portalu Teatar.hr, što će reći da ćete barem dva mjeseca - iskakati iz paštete, objasnila je nominiranima na početku dodjele Nora Krstulović, glavna urednica portala, koja je preuzela i ulogu meštra ceremonije. Za nagrade je ove godine u dva kruga glasovalo više od 90 tisuća posjetitelja portala Teatar.hr, što je za gotovo 15 tisuća više nego prošle godine, čime Teatar.hr Nagrade Publike nastavljaju rušiti vlastite rekorde i podsjećati da je kazalište publici, ali i publika kazalištu - bitna.

Dodjela nagrada započela je kategorijama koje obično izazivaju najveći medijski interes - od ove godine, to su nagrada za događaj sezone i razočaranje sezone, pri čemu se nagrađeni za potonje već tradicionalno ne pojavljuju na samoj dodjeli. Publika je razočaranjem sezone proglasila oduzimanje nacionalnog statusa festivalu Splitsko ljeto, dok je događajem godine proglašena sezona HNK Ivan pl. Zajc, nominirana također i u kategoriji negativnog predznaka. Tena Štivičić, čiji je tekst 3 zime u prošloj sezoni premijerno izveden u londonskom National Theateru, osvojila je nagradu za osobu godine. 

Nagradu za najbolje neovisno kazalište iz trećeg je pokušaja osvojio kolektiv Montažstroj, koji je bio nominiran i u kategoriji najbolje predstave godine (za uspješnicu A gdje je revolucija, stoko?), a njihov osnivač Borut Šeparović za najboljeg redatelja. Nagrada za festival godine otišla je u ruke festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, za što je publici posebno emotivnim govorom zahvalio ravnatelj Francuskog instituta, Luc Levy, podsjetivši na sve znakove solidarnosti Hrvatske uslijed nemilih događaja u Parizu prošlog tjedna i istaknuvši kulturu kao jedno od sredstava borbe protiv mraka terorizma. Nagradu za najbolji novi dramski tekst ugeneracijski šarolikoj konkurenciji osvojila je Ivana Šojat-Kuči za tekst Elza hoda kroz zidove, premijerno izveden prošle sezone kao diplomski projekt studenta produkcije Jure Matulića u režiji Ivana Planinića.

Nagradu za najbolju predstavu godine osvojio je Kristofor Kolumbo Zagrebačkog kazališta mladih, koji će publika u subotu imati priliku vidjeti u sklopu Noći kazališta, a redatelj Rene Medvešek zahvalio je publici i istaknuo zadovoljstvo što ZKM i dalje plovi. Nagradu za najboljeg redatelja ili koreografa sezone dobio je pak Matija Ferlin,  čiji je debi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bio nominiran i za najbolju predstavu. Izvođačicom godine drugi je put proglašena Jadranka Đokić, od prošle sezone članica ansambla Drame HNK u Zagrebu, a izvođačem godine, prvi put u povijesti nagrada, proglašen je jedan operni pjevač - Domagoj Dorotić, odnedavno član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. I sam iznenađen nagradom, Dorotić je publiku počastio sa ulomkom arije Nessun dorma, kojom je ovog ljeta otvorio Dubrovačke ljetne igre, i izazvao ovacije publike.

Unatoč intimnijoj atmosferi, druženje kazalištaraca i ove su godine začinile jake glazbene snage predvođene vokalima Sare Renar, Ive ViskovićMirele Priselac - Remi uz instrumentalnu podršku Dušana Duce Vranića, Igora Pavlice i Darka Rundekaa čije ćete brojeve aranžirane posebno za ovu priliku uskoro moći ćuti i na našem portalu.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE