Search
Close this search box.

Predstavljen IETM Zagreb 2012

Zasigurno najveći i najvažniji međunarodni skup profesionalaca u izvedbenim umjetnostima kojem će Hrvatska ove godine biti domaćin, predstavljen je danas u Zagrebu.

Članovi više od 500 organizacija iz 45 zemalja, u Zagrebu će od 25. do 28. listopada održati plenarni sastanak te globalne mreže, te uz brojna predavanja i sastanke pratiti i bogat umjetnički program dvadesetak plesnih i kazališnih predstava i performansa hrvatskih umjetnika.

To predstavljanje domaće izvedbene scene nekima od najvažnijih međunarodnih promotora, koproducenta, ravnatelja festivala i producenta, rezultat je udruženih napora domaće, isključivo neovisne scene, odnosno organizacijskog odbora koji čine Domino / Perforacije, POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, SC Kultura promjene, Hrvatski institut za pokret i ples / Zagrebački Plesni centar, Eurokaz, Drugo more (Rijeka).

Zahvaljujući njima, nakon Berlina, Glasgowa, Krakova i Copenhagena, Zagreb će biti domaćin godišnjeg plenarnog sastanka organizacije koji se od osnutka, 1981. na Polverigi Festivalu, do danas transformirala iz ‘neformalnog europskog kazališnog susreta’ (“Informal European Theatre Meeting") u međunarodnu mrežu za suvremene izvedbene umjetnosti, čiji su trajni ciljevi međunarodne koprodukcije, suradnički projekti i procesi, mobilnost umjetnika, razmjena profesionalnih znanja.

“Drago mi je da Zagreb opet nakon 20 godina ugošćuje plenarnu sjednicu i da time pokazuje kontinuitet međunarodnih kontakata koje smo imali u ovom prostoru. Konačno, Branko Brezovec i ja smo jedni od osnivača te mreže, još davne 1981. bili smo na tom legendarnom prvom IETM sastanku u Polverigiju.”, rekla je Gordana Vnuk.

Važnost kontinuiteta naglasila je i voditeljica zagrebačkog Centra za nezavisnu kulturu i mlade, Emina Višnjić, ustvrdivši: “Činjenica da nam je povjerena organizacija ove plenarne sjednice veliko je priznanje nezavisnoj sceni za sav dosadašnji rad”.

“Dugoročna i uspješna podrška razvoju i opstanku domaće nezavisne umjetničke scene ne može se odvijati samo kroz poticanje novih koprodukcija i regionalnih gostovanja, što je jedna od osnovnih metoda rada Festivala Perforacije, već mora imati i snažan impuls k međunarodnoj vidljivosti onoga što se događa u Hrvatskoj i regiji. Stoga, partnerstvo s ostalim organizacijama iz Zagreba i Rijeke na suorganizaciji plenarne sjednice IETM-a, na kojoj sudjeluje petstotinjak inozemnih producenata i selektora, izvrsna je prilika da se vrlo širok broj ljudi koji kreiraju međunarodnu sliku izvedbenih umjetnosti što bolje upozna s umjetničkim pejzažom u Hvatkoj i regiji.”, naglasio je na predstavljajnju zagrebačkog plenuma IETM, Zvonimir Dobrović iz organizacije Domino (festivali Perforacije i Queer Zagreb) koja vodi izvršnu produkciju skupa.

Plenarni sastanak IETM održat će se u Zagrebu, i to od 25. do 28. listopada, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a uz podršku Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Uz brojna predavanja, među kojima ona ministrice kulture prof. dr. Andree Zlatar Violić, Michaela Kaisera iz Kennedy Centra, umjetnika Dragana Živadinova, zatim Gordane Vnuk, Arnda Wesemanna i brojnih drugih teoretičara i praktičara izvedbenih umjetnosti, pokušat će dati odgovor na pitanja koje su to umjetničke paradigme razvijene tijekom protekla dva desetljeća, kako su (umjetnički) ideali generirani, podržavani i poticani te koje ideje i umjetničke prakse streme napretku i isti pogone.

“Posebnost ovog IETM-a je i ambiciozan konferencijski program koji se neće baviti isključivo produkcijom, financijskim strukturama i strategijama suradnje, već i estetikom kazališne produkcije u konkretnom socijalnom kontekstu. Community theatre, “stvarnost” izravno predstavljena u kazalištu, globalizacija i europeizacija kazališnog i plesnog, napušteni estetski pojmovi kazališta, različite vremenske razine u kazalištu I njihova kombinacija – prošlost u budućnosti, budućnost prije prošlosti, pitanje autorskih prava u kazalištu, ikonoklazam”, pojasnila je nezavisna stručnjakinja Una Bauer zadužena za konferencijski dio zagrebačkog plenarnog sastanka.

U umjetničkom programu IETM-a sudjeluju Nataša Rajković i Bobo Jelčić, Ivica Buljan, Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, Trafik, Zagrebački plesni ansambl, Branko Brezovec, Oliver Frljić, Petra Zanki i Britta Wirthmüller, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Marjana Krajač, Saša Božić i Petra Hrašćanec, BADCo., Bacači Sjenki, Room 100, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, Matija Ferlin, Bojan Đorđev i Stipe Kostanić.

No, plenarnom sastanku IETM, uz kotizacije, prisustvovati mogu i svi drugi zainteresirani domaći umjetnici i kulturni radnici, a informacije o tome dobit će na registracijskom desku koji će u foajeu kina SC biti postavljen od četvrtka, 25.listopada u 12:00 sati.

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE