Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Novo izdanje festivala PERFORACIJE

Novo izdanje festivala PERFORACIJE

Trinaesto izdanje festivala izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa održat će se u Zagrebu, u Zagrebačkom plesnom centru te ostalim lokacijama, od 29. 6. do 3. 7. 2021.

Festivalski će se program, tijekom cijelog srpnja, u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti, odvijati i u Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Koprivnici. 

Novo festivalsko izdanje uključuje brojne programe, izvedbe, razgovore, radionice, kao i još jednu uzbudljivu Noć performansa.

U ovogodišnjem programu Perforacija očekuju nas dvije premijere: predstava Healers, plesne umjetnice Jasne Layes Vinovrški u izvedbi Studija za suvremeni ples, te predstava Arbajt plesača i koreografa Šimuna Stankova. Također, predstavit će se i dvije gostujuće kazališne predstave iz regije: ona redatelja Zlatka Pakovića, Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo, nastala u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, čijom izvedbom na Perforacijama otpočinje turneja predstave koja će se okončati gostovanjem u Srebrenici na Dan sjećanja na genocid, te predstava redatelja Žige Divjaka, Game, koja se bavi problematikom prisilnog vraćanja migranata s granica Europske unije.

U sklopu festivala održat će se već tradicionalna Noć performansa, 2. 7. 2021. Otvorenim pozivom potaknulo se umjetnike na promišljanja o sreći i euforiji kao temama koje nam se svima nameću kao životno važne nakon ove godine obilježene pandemijom, potresima i nesigurnostima raznih oblika. Odabrani umjetnici koji će biti predstavljeni u okviru Noći performansa, Nikolina Majdak, Igor Zenzerović, Mirjana Đan, Andrej Zbašnik i Božidar Katić, sudjelovali su u edukativnom Lab-u koji je mentorski vodila kazališna autorica i redateljica Nataša Rajković.

Samo neki od renomiranih, domaćih i stranih umjetnika i umjetnica koji nas očekuju na ovogodišnjem izdanju su: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Danijel Žeželj, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Nora Krstulović, Tin Dožić, Ida Blažičko, Stefan Radu Cretu, BADco. i mnogi drugi.

"Perforacije se iz godine u godinu sve snažnije pozicioniraju na sceni kao referentna točka podrške domaćim umjetničkim eksperimentima i suradnjama. Jedan takav festival koji ima ambiciju kontinuirano širiti područje djelovanja, posebno je bitan u vremenu koje je sve više izazovno za umjetnost i umjetnike." – Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala

Program Noći performansa odvija se uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti. Lokalne partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).

Festival su financijski podržali: Program Europske unije Kreativan Europa, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulture, Zaklada Kultura nova, ACT - Art, Climate Transition, Be SpectACTive!

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE