Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Ginjol: kraj dinastije

Ginjol: kraj dinastije

Jean-Guy Mourguet, posljednji potomak Ginjola, preminuo je u 82. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Kazalište Guignol de Lyon objavilo je kako je Jean-Guy Mourguet, posljednji potomak kreatora ginjola, preminuo prošlog ponedjeljka u 82. godini. Bolovao je od artroze još od 2000. godine, što ga je prisililo da definitivno izvuče ruke iz lutki.

Rođen 1929., Jean-Guy Mourguet direktan je potomak Laurenta Mourgueta koji je, prije više od dvjesto godina, na svoju sliku i priliku, stvorio lutku ginjol. Tijekom pedeset godina karijere, Jean-Guy Mourguet je na najvišem nivou uspio održati tradiciju lyonskog ginjola, primajući kontinuirano visoke nagrade i priznanja za svoj rad s lutkama.

Dugi je niz godina, s partnerom Jeanom Clercom, radio u Petit Bouif, bivšoj postolarskoj radionici u starom dijelu Lyona. U dobi od 54 godine, preuzeo je upravljanje Gradskim kazalištem Guignol de Lyon.

Svoje najljepše marionete ostavio je muzeju u rodnom selu Brindas (Rhône), otvorenome 2008.

Kako navode francuski mediji, upravo je Mourguet, puno prije TV serijala Spitting images, ginolima vratio njihovu protestnu i političku ulogu, jer - tvrdio je -  ''govoriti loše o moćnima'' za njega je jednostavno bio  "refleks".

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI