Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Noam Chomsky, Karl Marx, Ayn Rand, Elon Musk i mini Trump u – lutkarskoj predstavi

Noam Chomsky, Karl Marx, Ayn Rand, Elon Musk i mini Trump u – lutkarskoj predstavi

...i sve to premijerno tamo gdje biste kazalište najmanje očekivali: na Massachusetts Institute of Technology.
Share on facebook
Share on twitter

Massachusetts Institute of Technology, proslavljeno istraživačko sveučilište koje je iznjedrilo čak 63 nobelovca, ovih će dana konačno postati i - kazališna pozornica. 26. travnja tamo će premijerno biti izvedena predstava Manufacturing Mischief, satirična lutkarska drama Pedra Reyesa, a čiji su likovi Noam Chomsky, Karl Marx, Ayn Rand, Elon Musk i Tiny Trump.

Rezultat je to Reyesove rezidencije u inauguralnoj godini tzv. Dasha Zhukova Distinguished Visiting Artist at the MIT Center for Art, Science & Technology. Naime, bivša supruga Romana Abramoviča, manekenka i poduzetnica Daša Žukova utemeljila je i financira program kojim se u vrhunska istraživačka znanost spaja s umjetnošću,

Manufacturing Mischief, kaže službena objava za medije, bavi se pitanjima tehnologije, ideologije i trenutnom političkom klimom, a sve to iz kritičke perspektive koja je istovremeno i zabavna, te se podjednako obraća intelektualcima, ali i širokoj publici.

U središtu su radnje dva studenta MIT koji planiraju rođendansku zabavu iznenađenja za profesora emeritusa, Noama Chomskog, koristeći novi oblik umjetne inteligencije zvan Print-A-Friend. Nakon što u njega umetnu knjigu, sustav 'oživi' Karla Marxa, jednog Chomskijevih heroja. Niz nepredviđenih događaja 'isprinta' i Ayn Rand i Tiny Trumpa, koji na zabavi izazovu urnebes. Pokušavajući popraviti što se da, studenti pokušaju nagovoriti Elona Muska da im pomogne riješiti cijelu situaciju, no umjesto na njega, nalete na njegovu robotsku kopiju. Na koncu se moraju sami nositi s nepredviđenim posjedicama neopreznog korištenja tehnoloških inovacija...

Koristeći komediju kao sredstvo za iznošenje političkog diskursa i dilema koje donosi sve raširenija uporaba umjetne inteligencije u kasnom kapitalizmu, predstava je svojevrsna društvena kritika novih automatskih tehnologija poput samovozećih prometala, robota koja preuzimaju sve veći broj radnih mjesta kao i klasnih konflikata koji iz toga proizlaze.

Tekst za predstavu napisao je Paul Hufker, režira Meghan Finn, a autor cijelog projekta Pedro Reyes navodi kako je za sve dobio 'blagoslov' Noama Chomskog.

Predstava će na MIT igrati dva dana, a nakon toga se sprema na turneju, u sklopu koje bi nešto duže trebala igrati u newyorkškom Tanku.

Naravno, njezina konačna sudbina ovisi o prijemu publike i kritikama, o čemu više - nakon premijere.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE