Naslovnica > MAGAZIN > BLENDA > Blenda: Auch – novocirkuska prijestolnica svijeta

Blenda: Auch – novocirkuska prijestolnica svijeta

Francuski gradić s tek 23.000 stanovnika dobio je koncem kolovoza impresivnu novu scenu, a koja će ga u rujnu pretvoriti u novocirkusku prijestolnicu svijeta.
Share on facebook
Share on twitter

D'Artagnanov grad, Auch, već je među novocirkuskim umjetnicima diljem svijeta poznat po festivalu CIRCA, što ga je 1987. pokrenuo Marc Fouilland.

No, koncem kolovoza Auch se pretvorio u pravu novocirkusku prijestolnicu zahvaljujući otvorenju novouređenog centra Le CIRC (Centre d'innovation et de recherche circassien - Centar za inovaciju i istraživanje cirkusa), najsuvremenije opremljene ustanove tog tipa u svijetu.

Centar koji se sastoji od čvrstog šatora, nazvanog Dôme de Gascogne, te uredskih prostora, dormitorija i prostora za pokuse smještenih u nekadašnjim vojnim konjušnicama, otvoren je u petak 24. kolovoza Bartabasovom predstavom Calacas, koja je na repertoaru do 9 rujna.

Le Circ je smješten točno nasuprot novog kinematografskog kompleksa Ciné 32, pa je samom centru Aucha kulturi posvećen prostor od čak 5 hektara, što će sasvim sigurno biti magnet za publiku kako iz cijele Francuske, tako i svijeta.

Idealna prilika za testiranje te teze bit će jubilarno 25. izdanje festivala Circa, na kojem će od 26.10. do 4 .11. sudjelovati dvadestak novocirkuskih kompanija.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI