Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sezona 2012/2013: DK Branka Mihaljevića

Sezona 2012/2013: DK Branka Mihaljevića

Osječki teatar u tekućoj sezoni najavljuje četiri premijere za djecu i mlade.

Prenosimo vam najave premijernih naslova u sezoni 2012/2013. onako kako ih je oglasilo DK Barnaka Mihaljevića.

***

Žar - ptica

Praizvedba – srpanj na Osječkome ljetu kulture 2012. godine
Premijera u Kazalištu – 15. rujna 2012. godine

Autorica teksta: Magdalena Lupi Alvir
Redatelj: Lawrence Kiiru
Scenograf: Stefano Katunar
Kostimograf: Manuela Paladin-Šabanović
Autor glazbe: Ivica Murat
Koreograf: Žak Valenta
Asistent redatelja: Aleksandra Colnarić
Jezična savjetnica: Alma Vančura

Želim ovo. Želim ono. I još više. I još više… Koliko smo samo puta to pomislili? Živimo u vremenu nezasitnog željama, koje se sve više i više temelji na materijalnim vrijednostima. No, ponekad je i obična jabuka slađa od zlatne. Kao i slobodan let ptice zrakom, od njenoga zatočeništva u kavezu. Upravo tomu nas uči bajka o Žar ptici. Da bi shvatili kako je put ka ostvarenju želja često trnovit, jedna mlada generacija predvođena hrabrim no isto tako svojeglavim i lakomim Carevićem Ivanom – koji nastoji ostvariti očev zahtjev i uloviti Žar pticu te time pridobiti bogato carsko nasljeđe – treba pobijediti sve zamke vlastitih želja ali i strahova. Jer neke stvari ne možemo i ne smijemo posjedovati niti imamo pravo oduzimati ih drugima. To je prije svega sloboda koja pripada svim bićima na ovome svijetu, bez obzira na njihov rod, spol, društveni položaj. Zato Žar ptica – istinski slobodno božansko biće, jednostavno mora biti slobodna i isijavati čudesnu svjetlost svojim žarećim perjem. Nju ne mogu posjedovati nikakvi moćnici: niti oni svjetovne vlasti poput Cara Vislava, niti mitološka stvorenja poput opakoga Koščeja Besmrtnoga. A onog koji uspije naučiti poštovati drugog i poštovati slobodu koja nam je svima dana, čeka zasluženo, neizmjerno blago – sreća i ljubav.

Družba Djeda Abeceda

Premijera studeni 2012. godine

Prema veselom krivopisu u tri stranice koje je od raznih slova sastavio Borislav Mrkšić prilagodio i režirao Mladen Vujčić
Likovnost predstave: Marko Jovanovac
Djed Abeced: Tihomir Grljušić
Pero Škrabalo: Zvjezdana Bučanin
Trokut oštrokut: Inga Šarić
Velika i mala slova i brojevi: Inga Šarić i Snježana Ivković

I ove godine Dječje kazalište Branka Mihaljevića priprema božićnu predstavu, no ove smo se godine odlučili za nešto drukčiji kazališni izraz. Lutkarsko glumačka predstava u kojoj su glavni junaci Djed Abeced i Pero Škrabalo glumci, a ostali likovi se pojavljuju kao lutke. Važna stvar u tekstu je ritmizirana igra raznim samoglasnicima, suglasnicima i brojevima za koje će biti skladana posebna glazba i posebna koreografija. Predstavu ćemo realizirati vlasititim snagama, što se i prošle godine pokazalo kao dobar repertoarni potez u teškim godinama u kojima se svi trudimo što više štedjeti.

Grga Čvarak

Premijera sječanj 2013. godine

Ratko Zvrko/Maja Sviben
Redateljica: Tamara Kučinović
Dramaturginja: Maja Sviben
Scenografija, lutke, kostim: Marina Zavyalova

Nakon velikog uspjeha predstave Grga Čvarak u režiji Ivana Baloga (1977. godine), a koja je u vrijeme svoje izvedbe bila apsolutni hit i donijela Dječjem kazalištu brojne nagrade (Mirjana Remlinger osvojila je gotovo sve nagrade u bivšoj državi za animaciju Grge Čvarka) odlučujemo se na naše kazališne daske postaviti ovu predstavu koja je klasik dječje literature i lektirni naslov u osnovnoj školi. Režiju smo povjerili Tamari Kučinović, nakon izvrsnog prijama predstave Dobri doktor Jojboli koji je radila u našem Kazalištu prošle sezone.

Grga Čvarak – buntovnik bez razloga, mangup, svojevoljni harmonikaš sa suhom slamčicom među zubima, šarmantni lukavac, tvrdoglavi veseljak, samoživi dobrica, brižni slobodoljubac, suosjećajni nevaljalac, zaljubljeni strašljivac… sve to i još puno više skriva se u Grgi Čvarku. Sve to i još više žele suzbiti, promijeniti i popraviti svi oko njega (babe, dide, učiteljice, psiholozi, svećenici, doktori i cijela delegacija znanstvenika) pokušavajući odgovoriti na pitanje: zašto je, pobogu, taj dječak takav? Zašto se ističe svojom apsolutnom različitošću, zašto, zašto, zašto? I što se više oni združeno muče ispraviti greške u karakteru našeg bezbrižnog slobodnjaka, tim više on radi upravo suprotno. Svi oni razbijaju glavu visoko inteligentnim odgovorima na pitanje, svi oni znaju zašto je on takav i svi znaju kako ga ispraviti, svi osim one koja naslućuje odgovor na pitanje: ‘Zašto?’ I sve dok ona (Mila mala) nije pala i koljeno zbog njega razderala, nitko nije ni slutio da je odgovor najjednostavniji od svih na svijetu – Grga Čvarak se zaljubio i ne zna kako, ne zna što bi, ne zna gdje bi i sve radi naopačke ne bi li privukao pažnju, ne bi li se pokazao i dokazao, istaknuo i od pravila maknuo, i tako sve dok nije shvatio da je put samo jedan – iskrenost. Sve najinteligentnije inteligentnosti ovog svijeta, sve knjige i sva znanja ne mogu odgovoriti na najjednostavnije pitanje – zašto je netko takav kakav jest? Ovom veselom komedijom s daškom seoskog vjetra, u kojoj suprotstavljamo pojedinca masi, želimo istaknuti da su odgovori na sva pitanja puno jednostavniji no se čine. Želimo istaknuti da se masa i visoka inteligencija vrlo često zatrpavaju znanjima zbog kojih ne vide najjednostavnije – da se Grga jednostavno zaljubio. I zbog toga je njihova želja da izmijene njegov karakter potpuno pogrješna, jer njegov karakter ne treba mijenjati, nego usmjeriti na ljubav.

Cik cak

režija: Ivan Kristijan Majić
igraju: Đorđe Đukić i Snježana Ivković
glazba: Olujić-Lamza kvartet
scenografija: Maja Marković i Siniša Ardalić

Dječje kazalište Branka Mihaljevića priključuje se svjetskim trendovima i za ovu sezonu priprema tzv „small size“ predstavu. Takav oblik predstava do sada nije bio zastupljen u našem Kazalištu, a u cilju odgajanja kazališne publike i kako bismo i najmlađima pružili mogućnost upoznavanja s Kazalištem uprizorit ćemo predstavu pod nazivom Cik cak. Cik cak je predstava koja će najmlađoj publici biti prvo kazališno iskustvo. Za djecu predškolske dobi, od godinu i pol do 4 godine ova predstava biti će potpuno jasna i bliska njihovom svijetu, dok će za nas odrasle ona biti lijepa i maštovita igra predmeta, raznih geometrijskih oblika i materijala različitih tekstura, koji se uz glazbu i zvukove stapaju u razne oblike i tvore razne kratke priče. Kocke postaju pilići, trokuti ribice, valjci i kugle u sebi skrivaju ljude kako hodaju, pse, mačke, ptice kako lete. Najbolji način da na jednom mjestu, djeca uspostave nove odnose i veze sa svijetom oko sebe, u predstavi prilagođenoj baš njima, a dovoljno živom i dinamičnom da im se u gledanju pridruže i odrasli. Predstave smo planirali igrati za male grupe djece u prostorima jaslica i dječjih vrtića.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE