Naslovnica > DOSSIER > Duato, Nacho

Duato, Nacho

Iz Španjolske preko Švedske, pa opet natrag, učenik Jiŕi Kyliána, ostvario je zavidnu karijeru, a u Hrvatskoj je gostovao ranim radovima.
Share on facebook
Share on twitter

Juan Ignacio Duato Bárcia ili kraće - Nacho Duato, rođen je u Valenciji, a školovao se u čak tri prestiže plesne škole: The Rambert School u Londonu, Mudra School Mauricea Bejarta u Bruxelesu i Alvin Aley ADC u New Yorku.

1980. prvi put je kao plesač profesionalno surađivao s Cullberg baletom u Stockholmu, a godinu dana kasnije Jiŕi Kylián doveo ga je u Nederlands Dans Theater u Nizozemskoj i uključio u rad trupe i repertoar.

Za tamo realizirane plesačke uspjehe primio je VSCD Gouden Dansprijs (Zlatnu plesnu nagradu) 1987.

Duato se rano počeo baviti i koreografiranjem, a njegova prva predstava odmah je bila veliki uspjeh - 1983. 'Jardi Tancat' na glazbu katalonske glazbenice Marie Del Mar Bonet donio mu je prvu nagradu na Međunarodnoj koreografskoj radionici (Internationaler Choreographischer Wettebewerb) u Koelnu. Ista je predstava gostovala i na 8. Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu.

1988. Duato je imenovan kućnim koreografom Nederlands Dans Theatera, uz tada već rezidentne Hansa van Maena i Jiŕi Kyliána.

Interes za njegove koreografije sve je više rastao, pa su se uskoro našle na repertoaru komapnija kao što su: Cullberg Ballet, Les Grands Ballets Canadiens, Deutsche Oper Ballet, Australian Ballet, Stuttgart Ballet, Ballet Gulbekian, Finnish Opera Ballet, Sann Francisco Ballet, Royal Ballet i Amrican Ballet Theatre.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=kJNwOWc6aMM]
REMANSO (Malakhov-Maynard-Roberts, 1998)

1995. primio je odličje Chevalier Das l'Ordre des Arts et des Lettres koje godišnje dodjeljuje Francusko veleposlanstvo u Španjolskoj,a tri godine kasnije španjolska Vlada odlikovala ga je Zlatnom medaljom za zasluge u umjetnosti.

Za predstave 'Forms of Silence' i 'Emptiness' u Stuttgart Opera osvojio je 2000. godine Benois de la Danse, jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada za koreografiju, a koju dodjeljuje International Dance Association for Multiplicity.

Od lipnja 1990. na poziv Nacionalnog istituta za scenske umjetnosti i glazbu španjolskog Ministarstva kulture, Duato postaje umjetnički ravnatelj madridske Compania Nacional de Danza.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=9wpg3ZcWp3Y]
Gnawa, k: Nacho Duato

Upravo je tamo 2006. postavio u suradnji s Tomažem Pandurom predstavu 'Alas del Deseo' ili 'krila žudnje', a temeljem filma 'Nebo nad Berlinom' Wima Wendersa i Petera Handkea.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI