Naslovnica > Osobe > OSOBE > Ellen Stewart

Ellen Stewart

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:

Ellen Stewart bila je osnivačica je i dugogodišnja umjetnička voditeljica eksperimentalnog njujorškog teatra LaMama, koji je ime dobio po njenom nadimku iz ranih dana karijere kad se još nije bavila kazalištem nego – modom. U vremenu nakon Drugog svjetskog rata radila je za poznatu američku kuću Sax, koja je po pravilniku morala zaposliti određen broj židovskih izbjeglica. Njih petnaest radilo je s Ellen na odjelu i zvale su je upravo imenom koje će kasnije upotrijebiti za svoje kazalište.

Kazalištem se bavila od ranih šezdesetih, a SAD je upoznala s radom brojnih tadašnjih značajnih europskih umjetnika od Grotowskog Kantora do Brooka. U njenom su kazalištu karijeru započeli i brojni poznati glumci poput Roberta de Nira, Ala Pacina, Bette Midler, Nicka Noltea, Billyja Crystala, Richarda Dreyfussa i Dannyja De Vita, kao i redatelji Robert Wilson, Peter Schumann i Joseph Papp.

S Hrvatskom je veze održavala još od šezdesetih, kad je sa svojim studentskim teatrom nastupila na IFSKU i stalno se vraćala držati radionice te razmjenjivati iskustva s domaćim umjetnicima, a neke od njih, poput predstave ‘Mjesec Alabame’ zagrebačkog &TD-a predstavila je 1996. i u svom kazalištu.

U Hrvatskoj je opet boravila u rujnu 2008. kad je od gradonačelnikaMilana Bandića svečano primila i  Medalju Grada Zagreba, a potom i u travnju 2009. surađujući sa ZeKaeMovim ansamblom na Projektu 12, u čemu su joj se pridružili glazbenici Yukio Tsuji iHeather Paauwe, te asistentica Kaori Fujiyabu.

Ellen Stewart preminula je u 91. godini, 13. siječnja 2011.

Share on facebook
Share on twitter