Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Zagrebački orden Ellen Stewart

Zagrebački orden Ellen Stewart

Legenda avangardnog teatra, Ellen Stewart, pristala je biti počasna gošća ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta, za što će biti nagrađena Medaljom Grada Zagreba.
Share on facebook
Share on twitter

Osnivačica čuvene njujorške LaMaMe, Ellen Stewart, odazvala se pozivu Festivala svjetskog kazališta i dolazi u Zagreb kao njegova počasna gošća. U petak 19. rujna u 9 sati u Uredu gradonačelnika u Gradskom poglavarstvu, Trg Stjepana Radića 1, gradonačelnik Milan Bandić svečano će joj u to ime dodijeliti Medalju Grada Zagreba.

Istoga dana, u 10 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, održat će se konferencija za novinare, otvorena za javnost, na kojoj će umjetnički ravnatelji FSK popričati sa Ellen Stewart o aktualnim temama u suvremenom kazalištu danas te o posljednjem velikom teatarskom pokretu 60-tih i 70-tih godina ovog stoljeća.

Evo što nadalje kaže službeno priopćenje:

U četvrtoj newyorškoj ulici, u središtu East Villagea, smješten je La MaMa Experimental Theatre Club, kultno mjesto američkog teatra, prostor iz kojeg je 70-ih godina svijet otkrivao avangardno kazalište. Utemeljiteljica toga kazališta, legendarna Ellen Stewart, prva je Americi predstavila najveća imena europskog teatra 20. stoljeća: Jerzyja Grotowskog, Tadeusza Kantora, Tadeusza Rosewieza, Andreia Serbana, Petera Brooka, Harolda Pintera... U najstarijem newyorškom eksperimentalnom kazalištu La MaMi američki su gledatelji upoznavali međunarodnu teatarsku scenu, s pozornica La MaMe avangardni su redatelji izmjenili izgled svjetskog kazališta. »Ellen Stewart je u newyorškom Greenwich Villageu stvorila instituciju koja je označila prekretnicu u povijesti avangardnog teatra našeg vremena«, zabilježio je kritičar Village Voicea.


U skromnom podrumu podno restorana na Low East Sideu godine 1967. Ellen Stewart producirala je prvu izvedbu glasovitog musicla »Kosa«. U La MaMi su svoju karijeru započeli Robert de Niro, Al Pacino, Bette Midler, Nick Nolte, Billy Crystal, Jill Clayburgh, Richard Dreyfuss, Danny De Vito..., pisci Sam Shepard, Landford Wilson, Jean Claude van Itallie; Harvey Fierstein, Izrael Horovitz..., redatelji Robert Wilson, Peter Shuman, Joseph Pappa.... svi oni koji su postali zvijezdama američkog filma i teatra. Produkcije kazališta La MaMa nagrađivane su s 50 Obija te mnogobrojnim američkim nagradama za kazališnu umjetnost. Ellen Stewart primila je četrdesetak svjetskih priznanja i osam puta proglašavana počasnim doktorom. Godine 1966. nastupila je sa svojom kazališnom skupinom u Zagrebu na studentskom kazališnom festivalu IFSK, a trideset godina kasnije ponovno je njezini teatar gostovao u Hrvatskoj u programu Dubrovačkog ljetnog festivala. Godine 1996. zagrebački Teatar ITD u La MaMi je prikazao predstavu »Mjesec Alabame«.

Početak legende avangardnog kazališta nije bio ni malo jednostavan. Sve je počelo s modom, Ellen Stewart radila je u Saxu na Petoj aveniji gdje ju je zapazila Edith Lancer i postavila je za dizajnericu u svom studiju. Bila je uspješna kreatorica, jedina Amerikanka koju je Dior pozvao da radi u njegovom atelieru u Parizu. Na balu kraljice Elizabeth jedina je predstavila čak dvije svoje kreacije. U vrijeme kada je radia u Saxu, postojao je ugovor po kojem je tavelika modna tvrtka morala uposliti određen broj židovki, izbjeglica iz cijelog svijeta. Njih petnaest je radilo u odjelu s Ellen Stewart i one su ju zvale mamom. Odatle naziv kazališta. Moda joj je pomogla i godinama kasnije kada je tražila prostor za kazalište.  Svoj kazališni svijet počela je stvarati iz iznajmljenog podruma na Low East Sideu gdje su glumci servirali kavu i čaj i izvodili predstave. Imali su tada i mnogo problema s policijom te su se neprestano selili. Po tadašnjim zakonima zabavljačka djelatnost u privatnim stanovima je bila zabranjena te su, da bi se održali, morali mijenjati prostore. U vremenu inimno nesklonom eksperimentalnim teatarskim pokušajima Ellen Stewart je ipak sve to uspjela. Prema njenim rječima pomogli su joj Bog i vjera u ono što je radila. Prolazila je kroz mnoge teške periode u životu, no nikada nije posustala. Od početka se zalagala za kulturni pluralizam, smatrajući da je jezik umjetnosti univerzalan. Tuđa umjetnost uvijek može provocirati i nadahnuti našu umjetnost. Samo u dodirima i susretima,u razmjeni iskustava stvara se zanimljivo kazalište. Prepoznavši ovu ideju u programu Festivala, Ellen Stewart odazvala se pozivu i stiže u Zagreb kao počasna gošća Festivala svjetskog kazališta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE