Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Ellen Stewart i Projekt 12

Ellen Stewart i Projekt 12

Od 29. ožujka do 10. travnja u Zagrebu ponovno boravi Ellen Stewart, gdje radi na 'Projektu 12', koji je zamislila kao profesionalnu podršku mladim domaćim kazalištaracima, s ciljem njihove afirmacije.
Share on facebook
Share on twitter

'Projekt 12'  bit će izveden 08. i 09. travnja u ZeKaeMu, a osim Ellen Stewart, iz njenog kazališta LaMama stiglo je i dvoje glazbenika Yukio Tsuji i Heather Paauwe, te njena asistentica Kaori Fujiyabu. Glazbenici će osmisliti glazbu za projekte koje nude skupine uključene u rad.

Projekt je započeo za vrijeme gostovanja Ellen Stewart na prošlogodišnjem FSK, gdje primila i medalju Grada Zagreba, a sastojao se od radionice, nakon koje je dio sudionika po grupama nastavio razvijati svoje samostalne radove, koji će biti ujedinjeni pod već spomenutim imenom ‘Projekt 12’ i pod vodstvom same Ellen Stewart.

Ellen Stewart osnivačica je i dugogodišnja umjetnička voditeljica eksperimentalnog njujorškog teatra LaMama, koji je ime dobio po njenom nadimku iz ranih dana karijere kad se još nije bavila kazalištem nego – modom. U vremenu nakon Drugog svjetskog rata radila je za poznatu američku kuću Sax, koja je po pravilniku morala zaposliti određen broj židovskih izbjeglica. Njih petnaest radilo je s Ellen na odjelu i zvale su je upravo imenom koje će kasnije upotrijebiti za svoje kazalište.

Kazalištem se bavi od ranih šezdesetih, a SAD je upoznala s radom brojnih tadašnjih značajnih europskih umjetnika od Grotowskog i Kantora do Brooka. U njenom su kazalištu karijeru započeli i brojni poznati glumci poput Roberta de Nira, Ala Pacina, Bette Midler, Nicka Noltea, Billyja Crystala, Richarda Dreyfussa i Dannyja De Vita, kao i redatelji Robert Wilson, Peter Schumann i Joseph Papp.

S Hrvatskom održava veze još od šezdesetih, kad je sa svojim studentskim teatrom nastupila na IFSKU i stalno se vraća držati radionice te razmjenjivati iskustva s domaćim umjetnicima, a neke od njih, poput predstave ‘Mjesec Alabame’ zagrebačkog &TD-a predstavila je 1996. i u svom kazalištu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE