Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Perforacije po drugi put gostuju u New Yorku

Perforacije po drugi put gostuju u New Yorku

Festival Perforacije se od 17. - 26. studenog održava u New Yorku u Abrons Art Centru i kazalištu La MaMa.
Share on facebook
Share on twitter

Perforacijama, koje se u Hrvatskoj održavaju od 2008. godine, je ovo drugo festivalsko gostovanje u New Yorku. Na festivalu će nastupiti više od 30 umjetnika iz Poljske, Slovenije i Hrvatske.

Bogati festivalski program donosi sedam američkih premijera Via Negative, skupine Tukawach, Jasne L. Vinovrški, Ine Sladić, Brune Isakovića i Mie Zalukar, Marte Ziolek te reprizu predstave Ivice Buljana koja je svoju američku premijeru imala prošle godine u New Yorku.

Festival će otvoriti u Abrons Art Centru hrvatska umjetnica Jasna L. Vinovrški sa svjetskom premijerom predstave Ostati živ, koja propituje pitanja migracija nakon čega se festival seli u kazalište La MaMa čiji se programski segment otvara izvedbama predstave Pylades u izvedbi The Great Jones Repertory Company, legendarne kazališne kompanije Ellen Stewart, a u režiji hrvatskog redatelja Ivice Buljana. Suvremena izvedba, nadahnuta mitovima iz grčke mitologije, koja progovara o demokraciji, potrošačkom društvu i borbi za društvene promjene već je naišla na odličan prijem kod američke publike prošle godine.

Via Negativa u suradnji s poljskom redateljicom Anitom Wach izvest će predstavu Stotinu zdravica koja je posvećena ideji demokracije, a američkoj publici posebno zanimljivom će je učiniti i zdravice Georgeu Washingtonu. Perforacije će u New Yorku ugostiti i Poljakinje Martu Ziółek s predstavom za osam izvođača Uradi sam koja u formi plesne zabave progovara o individualnosti unutar kolektiva i obratno te uvjetima u kojima se u suvremenom društvu gubimo u masi. Skupina Tukawach s druge strane u svojoj izvedbi koja se referira na Beuysovog mrtvog zeca, a koju umjetnice Magda Stawman Tuka i Anita Wach promoviraju kao "privatna izvedba" uvlači publiku u polusvijest svojih emotivnih i intelektualnih dilema oko smisla izvedbenog prostora koji treba ispuniti značenjima.

Od hrvatskih umjetnika u nastavku festivalskog programa publici će se predstaviti plesni duet Brune Isakovića i Mie Zalukar Odjednom odasvuda koji kroz pokret i susret dvaju tijela donosi spektar značenja i kvalitetu njihovih međusobnih naboja na površinu. Satkani smo od svoje povijesti, naša su djela rezultat životnih iskustava, naših (ne)sigurnosti i osobnih stremljenja ka budućnosti. Odjednom odasvuda rastvara složenu strukturu naših odluka i kroz njihove procijepe pojačava vidljivost onoga što nije naočigled prisutno.

Ina Sladić u okviru festivala ima dvije izvedbe svoje najnovije predstave koja se temelji na konceptualnom propitivanju izvođačke improvizacije. Izvođačica, naime, u trenutku kad stupa na scenu ne zna što joj je činiti, a upute za izvedbu prvi put čuje preko razglasa. Upute za prvu izvedbu joj je pripremila kultna njujorška umjetnica Penny Arcade, a za drugu izvedbu joj scenske upute priprema i snima njujorška publika tijekom trajanja festivala Perforacije.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE