Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Met: Live in HD, sezona 2012/2013

Met: Live in HD, sezona 2012/2013

Sedma godina The Met: Live in HD donosi čak 12 prijenosa, među kojima su i dvije premijere. Sezonu opet otvara Anna Netrebko, a vraća se i Lepage, no glavne vijesti su ipak Željko Lučić i David McVicar! [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Sedma sezona Metovih prijenosa bit će najbogatija dosad i donijet će čak 12 naslova. Od toga četiri Verdijeva, što je Metova posveta svjetskoj proslavi 200. godišnjice rođenja velikog skladatelja.

Od te četiri predstave premijerne će biti dvije. Rigoletto u kojem će naslovnu ulogu pjevati srpski bariton nevjerojatne životne priče i strelovite karijere - sjajni Željko Lučić. Predstava je to oko koje se već digla velika prašina jer je režiju iste umjesto kako je bio obećao - Lucu Bondyu, ravnatelj Meta na koncu povjerio broadwayskom i filmskom veteranu Michaelu Mayeru. Razloge, naravno, treba potražili u lanjskom prijemu Bondyeve Tosce, no to ne znači da sličnih scena neće biti i ove sezone, naročito uzmemo li u obzir angažman Davida Aldena, a kojeg je dopala režija druge verdijanske premijere.

No, nije to jedini zanimljivi redateljski izbor u Metovoj sezoni. Otvaranje iste dopalo je naime još jednog broadwayskog hitmakera, Bartletta Shera koji i opet surađuje s Annom Netrbko uprkos činjenici da je baš za ulogu u njegovoj predstavi dobila valjda najgore glumačke kritike u životu. Drugo redateljsko ime na koje biste trebali obratiti pažnju jest francuski filmski i kazališni redatelj Francois Girard, koji u Metu debitira predstavom čija je premijera u Lyonu zakazana 6. ožujka - pa o tom po tom.

U Met se pak, uprkos podijeljenim kritikama za njegov Prsten vraća i Robert Lepage, ovaj put suvremenom verzijom Shakespeareove Oluje, a koja je premijerno izvedena ovog ljeta u Kanadi.

No, najveće redateljsko ime sezone svakako je ono Davida McVicara koji potpisuje čak dvije predstave od kojih će jedna biti premijera, a druga 'zicer', veliki hit iz 2005. godine.

Kad su pak u pitanju pjevačka imena - nema većih iznenađenja - svi 'najveći' su tu - osim Juan Diega Floreza.

Prijenosi započinju 13. listopada.

***

13.10.2012 | Gaetano Donizetti: L’Elisir d’Amore 

dirigent: Maurizio Benini
redatelj: Bartlett Sher
scenograf: Michael Yeargan
kostimograf: Catherine Zuber
oblikovatelj svjetla: Jennifer Tipton
podjela: Anna Netrebko (Adina), Matthew Polenzani (Nemorino), Mariusz Kwiecien (Belcore), Ambrogio Maestri (Doctor Dulcamara)

Sezonu otvara nova produkcija Donizettijeva klasika, u kojoj će glavnu žensku ulogu, kao i u lanjskoj prvoj premijeri pjevati trenutna najveća ženska operna zvijezda - Anna Netrebko. Režija je pak povjerena dobitniku nagrade Tony, broadwayskom miljeniku Bartelttu Sheru (The Light in the Piazza, Joe Turner's Come and Gone, Awake and Sing!, South Pacific, Women on the Verge of a Nervous Breakdown...), što je pak poseban kuriozitet, budući je Netrebko neke od najgorih glumački kritika dobila baš za ulogu njegovoj inscenaciji Hoffmanovih priča.

27.10.2012. | Giuseppe VerdiOtello 

dirigent: Semyon Bychkov
redatelj: Elijah Moshinsky
scenograf: Michael Yeargan
kostimograf: Peter J. Hall
oblikovatelj svjetla: Duane Schuler
koreograf: Eleanor Fazan
Renée Fleming (Desdemona), Johan Botha (Otello), Michael Fabiano (Cassio), Falk Struckmann (Iago)

U sezoni u kojoj će cijeli operni svijet slaviti 200. godišnjicu Verdijeva rođenja, za prvi njegov naslov u svom HD programu Met je odabrao jednu svoju staru uspješnicu. Riječ je o predstavi iz 1994., a  koja je 2008. godine obnovljena i za koju kritika tvrdi da je jedna od najboljih uloga Renée Fleming.

http://www.youtube.com/watch?v=HrN4YJart_k

 

10.11.2012. | Thomas Adès: The Tempest

dirigent: Thomas Adès
libreto: Meredith Oakes
redatelj: Robert Lepage
scenograf: Jasmine Catudal
kostimograf: Kym Barrett
oblikovatelj svjetla: Michel Beaulieu
oblikovatelj videa: David Leclerc
podjela: Audrey Luna (Ariel), Isabel Leonard (Miranda), Iestyn Davies (Trinculo), Alek Shrader (Ferdinand), Alan Oke (Caliban), William Burden (King ofNaples), Toby Spence (Antonio), Simon Keenlyside (Prospero)

Za operne pojmove mladi britanski skladatelj Thomas Adès (1971.) debitirat će u Metu kao dirigent i to vlastitog, kažu stručnjaci, remek-djela. The Tempest iliti Oluja nastala je prema Shakespeareovu predlošku, koji je u libreto pretočila australska dramatičarka Meredith Oakes. Praizvedena je s iznimnim uspjehom 2004. u londonskom Covent Gardenu i odonda do danas doživjela je cijeli niz produkcija.  Ova koja stiže u Met premijerno je u režiji Roberta Lepagea i produkciji njegove Ex Machine, izvedena lani. Predstava je, između inog, posebna i po tome što na sceni rekreira interijer La Scale (!), a koja Lepageu predstavlja Prosperov otok!

 

1.12.2012. | Wolfgang Amadeus Mozart: La Clemenza di Tito

dirigent: Harry Bicket
redatelj: Jean-Pierre Ponnelle
kostimograf & scenograf: Jean-Pierre Ponnelle
oblikovatelj svjetla: Gil Wechsler
podjela: Lucy Crowe (Servilia), Barbara Frittoli (Vitellia), Elīna Garanča (Sesto), Kate Lindsey (Annio), Giuseppe Filianoti (Tito)

Mozartova posljednja talijanska opera premijerno je u Metu izvedena 1984., a obnovljena 2008. Na glasu je kao jedna od ponajboljih inscenacija legendarnog Jean-Pierre Ponnellea, a izvedbom koju Met emitira uživo ravnat će specijalist za barok -  Harry Bicket. 

 

8.12.2012. | Giuseppe Verdi: Un Ballo in Maschera

dirigent: Fabio Luisi
redatelj: David Alden
scenograf: Paul Steinberg
kostimograf: Brigitte Reiffenstuel
oblikovatelj svjetla: Adam Silverman
kostimograf: Maxine Braham
podjela: Karita Mattila (Amelia), Kathleen Kim (Oscar), Stephanie Blythe (Ulrica), Marcelo Álvarez (GustavoIII), Dmitri Hvorostovsky (Anckarström)

Verdijev maskenbal u Met se vraća nakon punih 20 godina i to novom produkcijom u režiji Davida Aldena, čija je recentna Jenufa u ENO - izviždana. Alden je, kao i njegov brat, na glasu kao redatelj koji radikalno reinterpretira opere zbog čega ih publika i kritika ili strastveno vole ili jednako tako - mrze, pa je ovo svakako jedan od naslova na koje treba obratiti pažnju. Ako vas još nismo uvjerili - imajte na umu da je radnja premještena u Švedsku, 20-tih godina prošlog stoljeća...

 

15.12.2012. | Giuseppe Verdi: Aida

dirigent: Fabio Luisi
redatelj: Sonja Frisell
scenograf: Gianni Quaranta
kostimograf: Dada Saligeri
oblikovatelj svjetla: Gil Wechsler
koreograf: Alexei Ratmansky
podjela: Liudmyla Monastyrska (Aida), Olga Borodina (Amneris), Roberto Alagna (Radamès), George Gagnidze (Amonasro), Štefan Kocán (Ramfis), Miklós Sebestyén (The King)

Još jedan 'naftalinski' Verdi, ovaj put iz 1988, obnovljen 2009. No, čak i ako predstava nije nova, spada među najraskošnije Metove produkcije, a pridoda li se tome popularnost Aide i zvjezdana podjela, ovo će zaigurno biti jedan od najgledanijih prijenosa sezone...

 

5.3.2013. | Hector Berlioz: Les Troyens

dirigent: Fabio Luisi
redatelj: Francesca Zambello
scenograf: Maria Bjørnson
kostimograf: Anita Yavich
oblikovatelj svjetla: James F. Ingalls
koreograf: Doug Varone
posjela: Deborah Voigt (Cassandra), Susan Graham (Dido), Marcello Giordani (Aeneas), Dwayne Croft (Coroebus), Kwangchul Youn (Narbal)

Hvaljena predstava koju je 2003. režirala Francesca Zambello, vraća se na repertoar obnovljena, ali i opet sa Deborah Voigt koja je ulogu Kasandre pjevala i na premijeri.

 

19.1.2013. |  Gaetano Donizetti: Maria Stuarda

dirigent: Maurizio Benini
redatelj: David McVicar
scenograf  & kostimograf: John MacFarlane
oblikovatelj svjetla: Jennifer Tipton
koreograf: Leah Hausman
podjela: Joyce DiDonato (Maria Stuarda), Elza van den Heever (Elisabetta), Francesco Meli (Leicester), Joshua Hopkins (Cecil), Matthew Rose (Talbot)

Jedan od ključnih projekata Metova ravnatelja Petera Gelba jest postavljanje svih triju tudorskih opera Gateana Donizettija, a da je riječ o promišljenom potezu dokazao je i lanjski senzacionalni uspjeh prve od njih - Anne Bolene. No, iako je predstava uspjela, njezina glavna zvijezda Anna Netrebko odbila je otpjevati i preostale dvije, pa je Gelb 'ispomoć' pronašao u ništa manje impresivnoj i često podcijenjenoj Joyce DiDonato. Redatelj cijelog ciklusa ostaje isti - Škot David McVicar, koji će ove sezone u Metu imati čak dvije predstave i time definitivno potvrditi status jednog od najtraženijih opernih redatelja današnjice.

 

16.2.2013. | Giuseppe Verdi: Rigoletto

dirigent: Michele Mariotti
redatelj: Michael Mayer
scenograf: Christine Jones
kostimograf: Susan Hilferty
oblikovatelj svjetla: Kevin Adams
koreograf: Steven Hoggett
posjela: Diana Damrau (Gilda), Oksana Volkova (Maddalena), Piotr Beczala (Duke ofMantua), Željko Lučić (Rigoletto), Štefan Kocán (Sparafucile)

Zasigurno naiščekivaniji naslov sezone bit će slavljenički Rigoletto oko kojeg je i prije objave programa već nastala 'frka'. Naime, staru produkciju iz 1989. u režiji Otta Schenka trebala je zamijeniti nova u režiji Luca Bondya. No, nakon svih skandala koji su pratili njegovu Toscu, Gelb mu je otkazao suradnju, a režiju povjerio brodwayskom veteranu Michaelu Mayeru, koji je 2007. nagrađen Tonyem za Spring Awakening.  Mayer je predstavu odlučio smjestiti u Las Vegas (!), i naslovnog lika prikazati kao kompulzivnog kockara Sinatrina šarma, i sve to u razdoblju '60-tih. Glavnu će ulogu pjevati srpski bariton Željko Lučić, a njegovu kći - Diana Damrau, pa im eto nedostaje još samo Juan Diego Florez da budu u identičnom sastavu kao 2008. u Dresdeno, o čemu na je Lučić svojevremeno pričao u intervjuu. Zapamtite datum - 16. veljače!

 

2.3.2013. | Richard Wagner: Parsifal

dirigent: Daniele Gatti
redatelj: François Girard
scenograf: Michael Levine
kostimograf: Thibault Vancraenenbroeck
oblikovatelj svjetla: David Finn
oblikovatelj videa: Peter Flaherty
koreograf: Carolyn Choa
dramaturg: Serge Lamothe
podjela: Katarina Dalayman (Kundry), Jonas Kaufmann (Parsifal), Peter Mattei (Amfortas), Evgeny Nikitin (Klingsor), René Pape (Gurnemanz)

Francuski filmski i kazališni redatelj, Francois Girard, koji je potpisao i ne tako davnu produkciju Zarkane Cirque du Soleil, debitira u Metu kao redatelj predstavom koja će premijerno biti izvedena 6. ožujka u Opera de Lyon. Naslovnu ulogu pjeva  Jonas Kaufmann, dok će mu partner biti  - u jednoj od njegovih najboljih uloga -  René Pape kao stari Gurnemanz. Kakva je predstava zapravo, izvjestit ćemo vas, naravno, odmah po francuskoj premijeri.

 

16.3.2013. | Riccardo Zandonai: Francesca da Rimini

dirigent: Marco Armiliato
redatelj: Piero Faggioni
scenograf: Ezio Frigerio
kostimograf: Franca Squarciapino
oblikovatelj svjetla: Gil Wechsler
koreograf: Donald Mahler
podjela: Eva-Maria Westbroek (Francesca), Marcello Giordani (Paolo), Robert Brubaker (Malatestino), Mark Delavan (Gianciotto)

Plemkinja koju na prevaru u brak natjera brutalni Gianciotto glavna je junakinja Zandonaijeve opere posljednji put vieđene u Metu prije 25 godina. Obnovljenom produkcijom ravnat će Marco Armiliato.

http://www.youtube.com/watch?v=pRggWTXlfv0

 

27.4.2013. | George Frideric Handel: Giulio Cesare

dirigent: Harry Bicket
redatelj: David McVicar
scenograf: Robert Jones
kostimograf: Brigitte Reiffenstuel
oblikovatelj svjetla: Paule Constable
koreograf: Andrew George
podjela: Natalie Dessay (Cleopatra), Alice Coote (Sesto), Patricia Bardon (Cornelia), David Daniels (Giulio Cesare), Christophe Dumaux (Tolomeo), Guido Loconsolo (Achilla)

Posljednji prijenos sezone bit će apsolutni hit Glyndebourne Festivala iz 2005., u kojemu je već spomenuti Daviv McVicar spojio elemente baroknog teatra s britanskim impreijalizmom 19. stoljeća. Bit će to ujedno i jedina predstava u kojoj će ove sezone u Metu pjevati Natalie Dessay, što baca posev novo svjetlo na njezin o objašnenje kako će prestati pjevati iz razočaranja "nedostatkom umjetničke vizije" u opernom svijetu, te činjenicom da je često "trpaju u ladicu".

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI