Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Perforacije u Quartzu

Perforacije u Quartzu

Festival Perforacije će gostovati od 27. veljače do 3. ožujka 2012. na DañsFabrik festivalu u Brestu, u Francuskoj, s programom Contrefugue.
Share on facebook
Share on twitter

DañsFabrik se odvija u Le Quartzu, koji od 2010. ima status nacionalnog kazališta, što u Francuskoj znači istovremeno i oznaku kvalitete i razine sufinanciranja, ali i obavezu realizacije programa od nacionalnog interesa.

Zvonimir Dobrović, umjetnički ravnatelj Perforacija i selektor programa Contrefugue, kaže za umjetnike, od kojih će mnogi po prvi puta biti prezentirani u Francuskoj, da će ”malo protresti stvari, postavljajući nove izazove formatu u kojem rade i eksperimentirati sa vlastitim metodama”.

Namjera samog programa je pokazati definiranu sliku suvremenih izvedbenih umjetnosti na Balkanu, s umjetnicima iz Hrvatske, Bugarske, Slovenije i Makedonije, a naglasak je odabranih performansa na tijelu performera.

U Brestu će se tako predstaviti:

Ivo Dimchev
Som Faves

Ivo Dimchev je koreograf i performer iz Bugarske. Njegov rad je ekstremna i raznobojna mješavina izvedbenih umjetnosti, plesa, kazališta, glazbe, crteža i fotografije. Dimchev je autor više od 30 performansa. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada za ples i kazalište i prezentirao je svoj rad kroz cijelu Europu i Sjevernu Ameriku. Otvorio je vlastiti prostor za izvedbe Volksroom, gdje često predstavlja mlade umjetnike iz cijelog svijeta. Postoji lista od 100 tema (subjekti, objekti ili ljudi) s kojima se Dimchev osjeća povezano. Performans se bazira na nekim favoritima s te liste. U prostoru, bijelom poput muzeja, naoružan s perikom i tipkovnicom, Dimchev nam predstavlja naizgled nekoherentnu skupinu tema, koje ipak postepeno grade intiman portret i tragikomičnu demonstraciju različitih načina nošenja s formom i sadržajem unutar konteksta suvremenog plesa ili kazališta.

Matija Ferlin
Sad Sam/Almost 6

Koreograf i plesač Matija Ferlin, nakon suradnje s trupom Sashe Waltz i mnogim drugim suradnjama diljem svijeta, polako se vraća domaćem okruženju. Dobitnik je nagrade za najbolju plesnu izvedbu u Hrvatskoj za predstavu Onformance i dokazao se kao autor od kojeg je, kažu organizatori, moguće očekivati i previše.
U njegovom solo performansu Sad Sam/Almost 6, Matija istražuje um djeteta, koji nije uvjetovan nečime, čak ni vlastitim postojanjem. Tijekom odrastanja, svijest o postojanju stvara mnogobrojne ''zastrašujuće'' činjenice, koje su rezultat društvenih uvjeta i ograničenja. Svi izmišljeni likovi iz djetinjstva postaju neprijatelji. Činjenica da moramo odrasti rezultira nesavršenostima koje naše živote i postojanje čine specifičnim i individualnim.

Igor Josifov
2-Dimensional

Igor Josifov, mlad i svestran makedonski performer i vizualni umjetnik, živi i radi na relaciji San Francisco – New York. Za njegov rad je karakteristična raznolikost i način na koji koristi ljudsko tijelo kao medij istraživanja i dijeljenja vlastitih gledišta, komentara i poruka o suvremenom svijetu.

Petra Kovačić
Act(ing) + Reflections

Petra Kovačić je nedavno diplomirala (2008.) pri Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu. Koncept djela Act(ing) proizlazi iz njene želje da pokaže publici osjećaj i iskustvo stvaranja. U svom novom djelu Reflections Petra Kovačić je promijenila fokus. Na mjestu gdje se nalazi publika, ona radi na sebi, samorefleksiji, u svakom smislu te riječi.

Željko Zorica
KroTische-Französische
Freundschaft + Liberty loves the people

Ovo će biti dijelom jestiva instalacija koja će prizvati neke važnije trenutke iz francuske povijesti koje su utjecale na politički život svijeta. Ime instalacije podsjeća na igranje sa tradicionalno hrvatskom kuhinjom (KroaTisch – hrvatski stol, ali i objekt/komad namještaja koji se koristi u bitnim povijesnim momentima kod potpisivanja ugovora, predaja, tajnih dokumenata, pridruživanja vojnim snagama, antifašističkih skupina, ljubavnih pisama, radnih dozvola…) i s političkim frazama koje ukazuju na tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje (na primjer njemačko – američko prijateljstvo)
Bon appetit!

Vlasta Delimar
Woman is woman is woman

Rad od Vlaste Delimar, još od kasnih 70ih godina prošlog stoljeća, baziran je na otkrivanju i razbijanju tabua povezanih sa ženskim tijelom i kodificiranjem kroz stereotipne uloge i očekivanja. Tijelo umjetnika bilo je fokus cijelog njezinog fotografskog i izvedbenog stvaralaštva.

Via Negativa
Invalid

Invalid započinje 1990. godine, kad performer Primož Bezjak, ozlijedi koljeno nakon što je pogođen kamenom. Bezjak radi aktivno kao plesač, glumac i performer, te raspravlja  o svojoj dijagnozi i terapiji. U jezgri njegovog rada je ideja da bez osakaćenog tijela, plesač ne može postojati niti opstati u sustavu.

Via Negativa
Tonight I Celebrate

Ultimativno pitanje ovog rada je: Ako je današnja publika spremna na sve, znači li to da i performer današnjice mora biti spreman na sve?

Room 100
C8H11N02

Kodirano ime performansa predstavlja kemijsku formulu dopamina, neurotransmiter u mozgu koji podivlja kad osoba zađe u psihotično stanje uma. Tematski, performans se fokusira na psihotičnom stanju šizofrenije i utjecaju koji ima na pojedince. Kroz eksperimentalni radni proces, Room 100 je producirala ekspresionističku i hibridnu kreaciju koja kombinira iskrivljenje, butoh, breakdance, elektroničku glazbu i video dokumentaciju.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE