Anna Bolena

Donosimo vam ne jednu, nego čak dvije produkcije Donizettijeve opere, s Annom Netrebko u naslovnoj ulozi. U onoj bečkoj - suparnica joj je Elina Garanča, a u onoj Metovoj - Ekaterina Gubanova!
Share on facebook
Share on twitter

Gaetano Donizetti jedan je od najplodnijih autora talijanskog bel canta, te utemeljitelj rane romantične opera na kojoj će se kasnije temeljiti stvaralaštvo Giuseppea Verdija.

Annu Bolenu, jednu od četiri opere koje se bave poviješću Tudora, napisao je 1830. godine. Libreto je napisao Felice Romani prema dvjema slabo poznatim dramama Ippolita Piedemontea i Alessandra Pepolija. Iako je opera doživjela veliki uspjeh prilikom premijere 1830. godine, ali i američke premijere godinu dana kasnije, do druge polovice dvadesetog stoljeća bila je gotovo zaboravljena.

Zanimanje za nju probudila je slavna Maria Callas nakon sad već legendarne produkcije u Scali 1957. koju je režirao Luchino Visconti. Nakon toga je čitav niz pjevačica odlučio izvesti repertoar „tri Donizzetijeve kraljice“ (odnosno niz opera „Anna Bolena“, „ Roberto Devereux“, „Maria Stuarda“ i „Dvorac u Kenilworthu“), a posljednja od njih je upravo Anna Netrebko.

Sadržaj opere ne drži se dosljedno povijesne priče, te prati ljubavne intrige na dvoru Tudorovih. Dvorani komentiraju kraljicu, čiji sjaj na dvoru pomalo slabi, a Jane Seymour, njena prijateljica i suparnica, sluša njene ljubavne jade. Smeaton, mladi paž, pjeva kako bi razveselio okupljene, ali Anna ga zaustavlja. Henrik VII. obećava Jane Seymour kako uskoro neće imati suparnicu. On poziva lorda Percyja , koji je bio Annina prva ljubav, iz izgnanstva. Henrik pokušava smjestiti Anni aferu, te naređuje Harveyju da je uhodi. U posljednjem prizoru prvog čina dolazi do preokreta. Paž Smeaton krade medaljon s likom kraljice, a Percy povjerava Anni svoje osjećaje. Smeaton je prisluškivao razgovor i pogrešno shvatio kako Percy napada Annu, te ulazi u sukob s njim. Anna pada u nesvijest, a Henrik ulazi u prostoriju tijekom sukoba i iskorištava sukob kao dokaz protiv Anne.

U drugom činu  dvorani primjećuju kako se Jane Seymour udaljila od kraljice Anne. U prvom prizoru Jane priznaje Anni kako je ona njena suparnica, te kako ne može izbjeći smrtnu presudu. Anna je isprva ljuta na nju, ali priznaje da je Henrik kriv za tu situaciju. Anna je osuđena na smrt, te joj je Donizetti dao jedan od najboljih prizora ludila. Prije smrti sreće svog brata, Percyja i paža Smeatona, kojem je rečeno da Anna neće biti smaknuta. Naposljetku, Anna pada u nesvijest te je odvode stražari.

Budući da smo pronašli dvije sjajne izvedbe, moći ćete sami izabrati koju pratiti. Prva je izvedba iz Bečke državne opere, kojom ravna Evelino Pido. Annu Bolenu pjeva Anna Netrebko, a Jane Seymour Elina Garanča. U ostalim ulogama su Ildebrando D'Arcangelo kao Henrik VII. te Elisabeth Kulman kao Smeaton.

Izvedbom u Metropolitan Operi, koju ste također mogli gledati u prijenosu u Hrvatskoj, ravna Marco Armiliato. Režirao ju je David McVicar, a sjajne kostime vjerne razdoblju kreirala je Jenny Tiramani. Annu Bolenu pjeva Anna Netrebko, a njenu suparnicu ruska mezzosopranistica  Ekaterina Gubanova. Brutalnog Henrika VII. pjeva ruski bas Ildar Abdrazakov. Uloga paža i ovdje je povjerena mladoj sopranistici,  Tamari Mumford.

https://www.youtube.com/watch?v=nhobCKdc-lI

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI