Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Ljubavni napitak

Ljubavni napitak

Gaetano Donizetti, Anna Netrebko, Rolando Villazón, Ildebrando d'Arcangelo, Inna Los i Leo Nucci u Bečkoj državnoj operi. Dulja najava od te - nije potrebna.
Share on facebook
Share on twitter

Ljubavni napitak definitivno se nalazi na popisu najboljih opera buffa ikad napravljenih.

Dvočinski libreto napisao je Felice Romani, jedan od najplodnijih talijanskih libretista, koji je libreta pisao i za Bellinija, a Ljubavni napitak je preradio prema operi Le philtre francuskog skladatelja Daniela Françoisa Esprit Aubera, odnosno njezinom libretu koji je napisao Eugene Scribe. Već godinu dana nakon što je završen, Ljubavni napitak vidio je svjetlo dana i to u milanskom Teatro della Canobbiana 1832. godine.

A priča slijedi – Nemorino je siromašni zemljoradnik koji je nesretno i očajnički zaljubljen u lijepu Adinu, koja, osim što je lijepa, je naravno i bogata zemljoposjednica. Vidjevši je jednom prigodom kako čita Trisatna i Izoldu, Nemorino se malo zamisli te odluči da je najbolje riješenje da on nabavi ljubavni napitak kojim će zadobiti njenu ljubav. I to što prije jer je u mjesto stigao narednik Belcore koji pred svima prosi Adininu ruku.

Ali, u grad je upravo stigao i putujući trgovac Dulcamara, te prodaje Nemorinu ljubavni napitak. Naravno, Nemorino nije svjestan da ga je ovaj prevario i da je u bočici obično vino! Da uspije pobjeći prije nego što naivni kupac sazna istinu, Dulcamara upućuje Nemorina da će napitak početi djelovati tek dan kasnije. On ga popije, i osjetivši nagli polet i samopouzdanje, nalazi Adinu i na trenutak čini se da između njih postoji neka magija, no ona biva prekinuta dolaskom narednika Belcora koji govori Adini da se odmah moraju vjenčati jer mora uskoro otići.

Uvjeren da se Adina ne može oduprijeti magiji, Nemorino na to glumi indiferentnost, a Adina je povrijeđena. Želeći još ljubavnog napitka, za kojeg nema novaca, Nemorino se učlanjuje u vojsku narednika Belcora, koji mu za to i plaća, ali je siguran da će se svog rivala riješiti šaljući ga u vojsku. Nemorino kupuje eliksir, odnosno vino, te se napije. U istom trenu, kroz selo se pročuje vijest da je Nemorino naslijedio neko bogatstvo, te ga žene počinju oblijetati, a on je siguran da je to uzrok napitka. Dulcamara prepričava priču o Nemorinu Adini, koja mu, taknuta, izjavljuje ljubav, a razočarani Belcoro govori da – nije ona jedina žena na svijetu.

Snimka koju vam donosimo ona je produkcije Bečke državne opere, nastala 2005. godine. Predstavu je režirao Otto Schenk, snimku Karina Fibich, dok orkestrom ravna Alfred Eschwé.

U glavanim ulogama nastupaju: Anna Netrebko (Adina), Rolando Villazón (Nemorino), Ildebrando d'Arcangelo(Dulcamara), Inna Los (Giannetta) i Leo Nucci (Belcore).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI