Naslovnica > VIJESTI > INFO > HNK Osijek vs. McDonald’s

HNK Osijek vs. McDonald’s

Osiječko je Hrvatsko narodno kazalište optužilo lokalnu ispostavu međunarodnog lanca brze prehrane za - uništavanje zaštićene kulturne baštine.
Share on facebook
Share on twitter

Tri kamena podna mozaika iz druge polovine 19. stoljeća nekoć su krasila foyer HNK Osijek te su skupa s njim uvrštena na popis zaštićene domaće kulturne baštine. No, kad je zgrada kazališta obnavljana 1984. godine, mozaici su iz foyera preseljeni u Prolaz Radoslava Bačića u neposrednoj blizini kazališta.

Kako je i bilo za očekivati, odnonda do danas rapidno propadaju, na što je HNK Osijek javno upozorio još prije godinu dana. Optužbe su ovih dana i ponovili upirući prstom u, po njima glavnog krivca, ni manje ni više nego McDonald'sovu poslovnicu, a koja se nalazi s druge strane prolaza.

"Najveći razlog uništenja je istovar i prijevoz robe za potrebe McDonald's restorana. Robu kroz prolaz prevoze kolicima s metalnim kotačima. Već smo ih više puta kontaktirali i tražili da se mozaici zaštite kada prolaze kolicima, ali nisu reagirali", požalio se Glasu Slavonije intendant Božidar Šnajder, te odmah pronašao i rješenje situacije predloživši McDonad'su da se iskupi financiranjem obnove mozaika.

Očekivano, predstavnici McDonald'sa poriču svaku odgovornost, da pače tvrde da njihovi djelatnici imaju i posebna kolica i posebne upute za vožnju istih prolazom, a sve kako se mozaici ne bi oštetitli te dodaju:

Naše poduzeće nitko iz HNK nikada nije kontaktirao vezano uz sanaciju mozaika u prolazu, na čije stanje najmanje ima utjecaj McDonald'sov restoran. Tim prolazom svakodnevno prolaze ne samo pješaci i bicikli nego i razna motorna vozila, pa čak i mini-ralica koja prilikom čišćenja snijega posipava sol po podnom mozaiku."

Za divno čudo o cijelom se slučaju nije oglasio ama baš  nitko iz regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture niti iz Ministarstva kulture.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. A to da je, de facto, u sklopu HNK McDonalds nikome ne bode oči? Da bi se uopće ušlo u kazalište prolaziš kroz miris krumpira… Van pameti. Ovo s mozaikom je samo logična posljedica cjelokupnog odnosa svih subjekata u osječkoj priči.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI