Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Tjedni pregled br. 40

Tjedni pregled br. 40

Završava FSK, traje Prolog i počinje Queer, a premijerno se igraju: Furbaćona, Oprostite mogu li vam ispričati...?, Don Quijote, Pustolov pred vratima, Dama s kamelijama, Vuci i ovce, Timbuktu i Judith French.
Share on facebook
Share on twitter

Želite li se osobno uputiti u sve repertoarne novotarije ovog tjedna, ne samo da ćete morati debelo prekoračiti ograničenje brzine s naslovne fotografije, već i višekratno rušiti temeljne zakone fizke bivajući istovremeno na više mjesta odjednom.

Naime, uz jedan festival na izmaku, drugi u punom jeku i treći na samom početku, ovog će se tjedna zbiti i sva sila premijera... Krenimo redom:

U ponedjeljak, 29. rujna u Zagrebu će drugom izvedbom Ivanova u režiji Tamasa Aschera, bit okončan 6. Festival svjetskog kazališta.

U Sisku pak i dalje traje 1. Prolog - festival regionalnih kazališta, koji će potrajati sve do 12. listopada.

Kad smo već kod festivala, recimo i da će 6. Queer Zagreb kino-projekcijom službeno započeti 1. listopada, no njegov kazališni dio s čak 8 naslova, starta 2. listopada triptihom Urge / O Lungo Drom / Fijis brazilskog koreografa Jeana Abreua.

Istog dana zbit će se istovremeno i dvije premijere: u pulskom INK praizvedbu će doživjeti Furbaćona, a u Zagrebačkom kazalištu mladih Oprostite, mogu li Vam ispričati...?.

Furbaćona je dramski tekst Branka Lučića nastao prema predlošku čuvene Ruzzanteove Mušice, a čast da njime otvori sezonu INK Pula dobio je Jasminko Balenović.

Oprostite, mogu li Vam ispričati...? treći je pak nastavak priča na ratne teme, autorskog dvojca Jelena Kovačić & Anica Tomić, koje se se nakon hvaljenih Kučkinih sinova i Imitatora glasova u Teatru &TD, ovaj put na sceni ZeKaeMa odlučile pozabaviti otiscima rata na jednoj obiteljskj fotografiji...

Dan kasnije, tj. 3. listopada na redu su pak - tri premijere.

Na sceni Vidra premijerno će biti izvedena nova produkcija Kazališta Merlin - Don Quijote bistri vitez od Manche, a koju prema Cervantesovom predlošku režira Ana Merlin.

Iste večeri, nekoliko tramvajskih stanica dalje, prvu ovosezonsku premijeru odigrat će i zagrebački HNK. Klasik Milana Begovića - Pustolov pred vratima - režira Tomislav Pavković, a glavna je ženska uloga povjerena Olgi Pakalović.

I premda će se do kraja sezone na repertoaru zagrebačkog HNK naći Dama s kamelijama, njezina prva premijera bit će ona - riječka. Naime, obje su kuće rečeni naslov uvrstile u svoje repertoare - Zagreb doduše u Baletu, a Rijeka u Drami. No, i to je relativno, jer je riječka Dama s kamelijama, zahvaljujući Damiru Zlataru Freyu podnaslovljena kao - koreodrama. Bilo kako bilo, sa Tanjom Smoje u naslovnom i debitantom Damirom Urbanom u nekoliko manjih uloga, Dama u Rijeku stiže 3. listopada.

4. listopada na programu su pak dvije 'životinjske' premijere.... U Kerempuhu će naim premijerno zaigrati Vukove i ovce A. N. Ostrovskog u režiji Paola Magellija, dok će vam Timbuktu, kazališta Montažstroj na sceni Travno, osim priče o tome što je čovjeku pas, odnosno psu čovjek, nudi priliku i da kući odete s jednim ili jednom od 12 glumaca iz podjele, točnije da ubuduće s vama žive Rox, Floki, Blacky, Leda, Mate, Rex, Miffy, Meli, Bel, Linda I, Linda II i/ili Nera...

Tjedan će konačno, 5. listopada zaključiti praizvedba Držićem nagrađenog teksta Judith French, filmske redateljice Vlatke Vorkapić, a u režiji same autorice, i to na ove sezone velikim ambicijama pogonjenoj sceni Teatra na Trešnjevci.

Eto. Lijepo smo vas upozorili - ovo je tjedan za najizdržljivije.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI