Naslovnica > VIJESTI > PLES > 29.4. Svjetski dan plesa

29.4. Svjetski dan plesa

Obilježava svake godine 29. travnja u spomen na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta.
Share on facebook
Share on twitter

Svjetski dan plesa

Datum je još 1982. odabrao i kao Svejtski dan plesa ustanovio Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI- ju.

Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa, a među autorima poruka do sada su pored ostalih bili i Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr.

Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999, kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i opće prihvaćenim događajem.

Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja plesne poruke po Hrvatskoj. Čita se međunarodna i nacionalna poruka. Ovu potonju pisala su istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca... Ove je godine ta čast pripala poznatoj plesačici suvremenog plesa i koreografkinji Snježani Abramović

MEĐUNARODNA PORUKA
Poruka njegovoga kraljevskog veličanstva Norodoma Sihamonija od Kambodže

Ples ne zahtijeva ni pero ni kist.

Jedino neophodno sredstvo ljudsko je tijelo.

Tko zna plesati zna hodati.

Ples traži potpuno predavanje od onih koji se njime počinju baviti. Potrebna je snažna volja da bi se slijedilo dugo i teško naukovanje. Ali ta askeza oblikuje karakter jednako tako kao što čini gipkima udove. A ples vraća stostruko onima koji ulažu napor posvećujući mu se. Nikakva sloboda ne da se usporediti s onom koju daje majstorstvo duha i tijela.

Za nas, Kmere, u svom najsavršenijem obliku ples je također način približavanja bogovima. Ples postaje molitvom. On postaje neizbježan obred u probitku svijeta, uzdiže nas do nadnaravnog.

Na ovogodišnji Međunarodni dan plesa, omogućeno je plesačicama Kraljevskog baleta Kambodže da budu posrednice za sve nas. Plešući, pomažemo posvemašnji napredak u Toleranciji toliko važnoj za naš Humanitet u ovoj 2006. godini.
HRVATSKA PORUKA
Poruka Snježane Abramović

Za mene je ples oduvijek bio ljubav, religija, psihoterapija, smisao života, tako da me je čudila rečenica "što još radiš osim što plešeš", kao da ima mjesta za bilo što drugo ili bilo koga drugog.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI