Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Kad vjerski vođe odlučuju: gradonačelnik morao odstupiti zbog plesa

Kad vjerski vođe odlučuju: gradonačelnik morao odstupiti zbog plesa

Nevjerojatna, ali istinita priča o "društvenoj opasnosti" koju predstavlja ples.
Share on facebook
Share on twitter

Gradonačelnik Teherana, Mohammad Ali Najafi, prošlog je tjedna nakon samo osam mjeseci na dužnosti, bio prisiljen dati ostavku. Razlog? Prisustvovao je priredbi na kojoj je čest djevojčica u tradicionalnim nošnjama plesalo i bacalo cvijetne latice, a sve ususret proslavi islamske verzije Majčina dana.

Naime, u Islamskoj republici Iran ženama je zabranjen ples u javnosti, a djevojčice starije od 9 godina vjerski vođe smatraju ženama!

Lokalna poluslužbena izvještajna agencija Fars, o cijelom je slučaju izvjestila kao o "proslavi vulgarnosti", dok je utjecajni vjerski vođa Ahmad Alamolhoda u petak je izjavio kako su plesnu točku osmislili neprijatelji u želji da obeščaste šijitsku ikonu u čiju čast je ceremonija i organizirana, Fateme Zahra.

66-godišnji Najafi, diplomant MIT-ja, prvi je reformist na poziciji gradonačelnika Teherana još od 2005. godine, a u kratkom osomjesečnom mandatu uspio je među inim podići diljem grada jumbo plakate kojima se odaje počast proslavljenim iranskim ženama, što je do njegova imenovanja bilo nezamisliv potez.  Čim je ovaj skandal izbio pokušao se braniti objašnjavajući kako djevojčice koje su plesale nisu bile starije od 9 godine, te kako mu je žao što je plesna točka bila dio programa, no Alamolhoda je bio nepopustljiv:

Ne može se tvrditi da su to bila djeca”, izjavio je agenciji ILNA. “To su bile mlade žene koje su poticale uzbuđenja. Činile su najstrašnije pokrete. To se ne može opravdati.

Kao odgovor na ovakav stav društvenim mrežama u Iranu počela se širiti ilustracija koja usporedo prikazuje navodno sporne djevojčice prije nastupa i oskudno odjevene plesačice na štangi.

“Ono što normalni ljudi vide u usporedbi s onim što vide desničari", stoji u tweetu.

No, ništa nije pomoglo.

Najafi je pozvan na saslušanje u Ured tužitelja, a Gradsko vijeće kojim dominiraju reformisti nalik Najafiju održalo je hitnu sjednicu, nakon čega je Najafi dao ostavku.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI