Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.8 [21.-27.2.11.]

Tjedni pregled br.8 [21.-27.2.11.]

Spektakluk od tjedna donosi obračun muških-ženskih i ženskih-muških. Za dame igraju Elfrieda, Senka, Rozamunda, Euridika, Ifigenija, Sara, Aida i Pina, a za gospodu Kiiru, Pavković, Proust, Bitorajac, Filipović, Lazić, Sofrenović, Albee i Coward. Utakmicu sude Bacači sjenki.
Share on facebook
Share on twitter

ponedjeljak, 22/02/11

Filmski ponedjeljak u ZPC u sklopu ciklusa Suvremeni koreografski pejzaži u Francuskoj i svijetu od 19h prikazuje film Dominique Mercy danse Pina Bausch u režiji Régisa Obadie

Dominique Mercy susreće Pinu Bausch 1972. u Sjedinjenim Američkim Državama. Slijedom tog susreta rađa se intenzivna suradnja plesača i koreografkinje. Dominique Mercy virtuoz je koji živi djelo prenoseći ga svojim tijelom i govorom, sudjelujući u stvarateljskom činu, dajući oblik stvaralačkom izražaju koreografkinje. Film odaje počast njegovoj iznimnoj milosti, snazi i moći plesačkog poziva, te bilježi razvoj njegove karijere, uz svjedočanstva same Pine Bausch, ali i drugih koreografa poput: Françoise Adret, Jean Babilée, Suzanne Linke, Carolyn Carlson te plesača teatra Tanztheater de Wuppertal.

utorak, 22/02/11

Od 20:00h premijerno u Teatru &TD možete pogledati predstavu Rozamunda prema istoimenom tekstu Elfriede Jelinek, a u režiji Senke Bulić.

Rozamunda je treći dramolet iz ciklusa Drame princeza Elfriede Jelinek kojeg još čine Snjeguljica, Trnoružica, Stijena i Jackie. Ciklus je podnaslovljen kao Djevojka i smrt, prema istoimenom Schubertovom djelu, a istražuje ženske arhetipove.

Iste večeri u Kerempuhu je na programu prva pretpremijera predstave Spektakluk.

četvrtak, 24/02/11

U zadarskom HNK premijerno izvode predstavu I to je ljubav, a za koju službene stranice kazališta iz nepoznatog razloga kriju da nastaje prema drami The Goat or Who is Sylvia (2002.), Edwarda Albeeja. Priča je to o oženjenom, sredovječnom arhitektu, čiji se život raspadne kad se zaljubi u – kozu. Tekst istražuje stvarne granice suvremenog liberalizma i izaziva publiku da preispita vlastita stavove o moralu i tabuima poput nevjere, homoseksualnosti, incesta, te naravno – zoofilije.

Režiju potpisuje Tomislav Pavković.

Iste večeri u Zagrebačkom plesnom centru gostuje M. - solo za tri uma publici Tjedna suvremenog plesa već poznatog - Miloša Sofrenovića. Nakon plesnih dijaloga sa Peterom Handkeom, Samuelom Beckettom & Virginijom Woolf, u ovom se solu Sofrenović okreće se francuskom klasiku - Proustu.

petak, 25/02/11

'Službeni početak vikenda' iliti petak, dan je s čak tri premijere.

U Rijeci će na sceni HKD Sušak, u produkciji Talijanske drame HNK Rijeka premijeru imati  Euridice / Euridika, varijacija mita o Orfeju i Euridici iz pera američke dramatičarke Sare Ruhl, a u režiji Lawrencea Kiirua.

U Teatru ITD će pak iste večeri premijeru imati prvi dio novog projekta Bacača SjenkiMuški - Ženski / Ženske - Muške . Višedjelna produkcija koja se bavi muško-ženskim pitanjem, radikalno se provodi s obje strane scene, pa će obje produkcije u sklopu  Muški-ženski/ Ženske-muške, moći istovremeno gledati samo i isključivo istospolna publika, točnije – oba će naslova biti dostuna i ženskoj i muškoj publici, ali uvijek u gledalištu ispunjenom pripadnicima istog spola. Prva izvedba nosi oznaku 'ženske za ženske', a raspored ostalih provjerite u našem kalendaru.

U Osijeku će pak vikend započeti premijerom komedije Vedri duh Noëla Cowarda, a koja je svojevremeno držala impresivan rekor najdulje izvođenog dramskog teksta na West Endu. Priču o piscu bez inpiracije kojeg progoni duh njegove prve supruge, režira Aida Bukvić.

subota, 26/02/11

S obzirom na njegove autore i aktere, do subote ćete već znati da tog dana premijeru ima - Spektakluk. Drugi autorski projekt Renéa Bitorajc i Tarik Filipovića propituje društevene fenomene posljednjih 20 godina, a uz pomoć pisca i scenarista - Zorana Lazića.

Ako vam iste večeri ne bude do smijeha, navratite do Gavelle u kojoj u sklopu programa "Gavella i Europlakat Vama..." ulaznice za predstavu Duh možete nabaviti po sniženoj cijeni.

Za oen koji više vole operu od 19:00h u KD Lisinski u izravnom je prijenosu iz Metropolitan opere na programu -  Ifigenija na Tauridi .

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE