Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV-pregled [24.01.-30.01.2011]

Tjedni TV-pregled [24.01.-30.01.2011]

Saznajte nešto o povijesti operete, Plácidu Domingu, kazališnim lutkma, inscenacijama vodvilja i Eriki Stucky, ali i što dvoje glumaca noću rade u kazalištu...
Share on facebook
Share on twitter

Paris, Beč, Berlin - kratka povijest operete
Ponedjeljak/24.01./10:25/ARTE

Repriza dokumentarnog filma u dva nastavka o povijesti operete.  Opereta je  žanr koji postoji već 150 godina.  U 19.stoljeću prijestolnica operete bio je Pariz, dok su početkom 20. stoljeća to bili Beč i Berlin. Opereta se razvija od sredine 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji, a najzaslužniji za njezin razvoj su skladatelji: J. Offenbach, J.i R.Strauss, F. Lehár, Reynaldo Hahn i mnogi drugi. Dokumentarni film obiluje arhivskim snimkama opereta, te intervjuima sa stručnjacima koji su proučavali taj žanr.

Od novaca do žena,- kratka povijest operete
Ponedjeljak/24.01./11:20/ARTE

Drugi nastavak dokumentarnog filma o povijesti operete. U 19.stoljeću prijestolnica operete bio je Pariz, dok su početkom 20. stoljeća to bili Beč i Berlin. Opereta se razvija od sredine 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji. U ovom nastavku pogledajte dio povijesti operete od završetka 1.svjetskog rata do danas. Neke od  poznatih opereta koje su nastale u tom razdoblju su ‘Kneginja čardaša Emericha Kálmána, ‘Viktorija i njezin kavalirPaula Abrahama. Bit će prikazana i djela koja je inspirirao operetni žanr kao npr. ‘Opera za tri grošaBertolta Brechta.

Plácido Domingo, moje najljepše uloge
Ponedjeljak/24.01./22:20/ARTE
Nedjelja/30.01./09:40/ARTE

Dokumentarni film kojeg  Arte prikazuje povodom 70.rođenadana Plácida Dominga, poznatog tenora, koji je sa 16 godina debitirao na pozornici i do sada je pjevao u 130 različitih opernih uloga. U filmu se Plácido Domingo prisjeća početaka svoje karijere i uloga koje su ga obilježile. U lijepom sjećanju Domingu su ostale ove uloge: Othello,  Don José, Lohengrin i Samson. Na otvorenju svjetskog nogometnog prvenstva 1990. pjevao je zajedno s José Carrerasom i Luciano Pavarottiem,  poslije su izveli brojne popularne operne koncerte. Pogledajte isječeke iz, prema njegovom mišljenju, najvažnijih opera u kojima je nastupao i kojih se još uvijek prisjeća.

Noć
Utorak/25.01./23:50/ARTE
Četvrtak/27.01./05:00/ARTE

'Noć' donosi bizarne trenutke, duhovite parodije i glazbene vizije. Zamišljena je kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.. U ovoj 'Noći' gost je Erika Stucky izvanredna  pjevačka i multimedijalna umjetnica koja se  razračunava sa tradicijama i konvencijama.

Kako žive lutke
Srijeda/26.01./ oko 9/ HRT
2
Emisija za djecu o kazališnim lutkama. U Gradskom kazalištu lutaka u Splitu malim su gledateljima objasnili kakvih sve lutaka ima, od čega se izrađuju, kako nastaju, kako se pokreću i dobivaju glas.

Plácido Domingo i Ana María Martínez u Salzburgu
Petak/28.01./06:00/ARTE

Tenor Plácido Domingo je proslavio  70. rođendan 21.01.2011. koncertom u  salzburškom ‘Festspielhaus‘ . Na slavljeničkom koncertu pridružila mu se sopranistica Ana María Martínez, rodom iz Puerto Rica. Koncert je posvećen  zarzueli,  u Španjolskoj vrlo popularnom glazbenom obliku koji podsjeća na operetu. Plácido Domingo je odrastao sa  zarzuelom i oba roditelja su mu bili poznati pjevači iste. Na repertoaru koncerta u Salzburgu su arije i dueti skladatelja  Federica Morena Torroba, Pabla Sorozábal, Manuea Penella, dok orkestrom ravna španjolski  maestro Jésus López-Cobos.

Dubravko Jelačić-Bužimski: Ponoćna igra
Subota/29.01./14:40/HRT 2

'Ponoćna igra' je drama Dubravka Jelačića-Bužimskog koju pogledajte u režiji Želimira Mesarića. Glavni i jedini likovi u drami su dvoje glumaca koji sami noću u kazalištu uoči premijere prolaze tekst u kojem se pjesnik Vladimir Vidrić udvara djevojci Sali. Senzibilitet teksta koji glumci prolaze počinje se ispreplitati s njihovim privatnim životima. U ovoj Tv-drami glumce glume pokojna Ena Begović i Matko Raguž.

Opera box
Subota/29.01./15:15/HRT 1

Theatr & Co
Nedjelja/30.01./11:10/ARTE

Emsija koja pruža uvid  na različite aspekte europskog kazališta. U tema ove emisije su suvremene francuske inscenacije kazališne forme 'vaudeville'. Prva reportaža je o kazališnom komadu ' Les courtes lignes de Monsieur Courteline' postavnjenom na pozornicu 'Athénée - Théâtre Louis Jouvet' u Parizu u režiji Sébastien Rajon. U drugoj reportaži pogledajte 'Mizantropa'  postavljenog u režiji Michel Kullmanna u 'Théâtre de Carouge'. Dok je posljednja reportaža posvećena Feydeauvom tekstu ' L'hôtel du libre-échange' u režiji Alain Françon u 'Théâtre de la Colline' u Parizu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI