Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Sezona 2020/2021: GKL Split

Sezona 2020/2021: GKL Split

Gradsko kazalište lutaka Split u rujnu započinje novu kazališnu sezonu 2020./2021. pod sloganom „Jer igrati se mora“.
Share on facebook
Share on twitter

GKL Split sezonu započinje gostovanjem u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj će na 27. Festivalu glumca biti izvedena nagrađivana predstava „Domaši“ Ane Marija Veselčić, i to u Otoku, 9. rujna.

Na sceni GKL-a u tijeku su probe za prvu ovosezonsku premijeru „Miš u toću“, najavljenu za 19. rujna. Riječ je o novom tekstu mlade i nagrađivane dramatičarke Ivane Vuković , a predstavu režira Ivan Plazibat . „Miš u toću“ je njihova druga suradnja, nakon nagrađivane „Lažeš, Melita“ za koju je Ivana napravila dramatizaciju. U vremenu spektakla, superzvijezda i influencera odlučili su ispričati priču o divljenju vlastitim uzorima, ali i samopouzdanju i važnosti vjerovanja u vlastiti talent. Predstava će produkcijskim i  redateljskim konceptom biti dovoljno fleksibilna odgovoriti izazovima vremena pred nama – u predstavi igra manji broj glumaca, a pogodna je za izvođenje u različitim, unutarnjim i vanjskim, prostorima.  U predstavi igraju Ana Marija Veselčić, Franjo Đaković i Milena Blažanović.

Nakon premijere i prvih nekoliko izvedbi, GKL ulazi u zadnju fazu priprema za  13. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, u novom terminu od 28.9. – 3.10., na koji je festival premješten nakon odgode u travnju. Od travnja do danas, format festivala i termini izvedbi mijenjani su i prilagođavani nekoliko puta, a u ovom je trenutku izgledno da će Mali Marulić biti održan iako u Split neće doputovati sve predstave. Od 10 naslova u izboru selektora Gorana Golovka, neke će biti izvedene u Splitu, a neke će žiri gledati u njihovim gradovima, odnosno matičnim kazalištima.

GKL Split se ovakvim formatom nada umanjiti rizik nove odgode ili otkazivanja festivala, a kazalištima, odnosno  autorima, osigurati izvedbu i valorizaciju selektiranih predstava koje konkuriraju za jednu od festivalskih nagrada.

Do kraja godine i u skladu sa situacijom, GKL Split na sceni kazališta planira igrati i nekoliko repriznih naslova, a u planu je i tradicionalna premijera u prosincu. U novoj predstavi „Slonić Dištonić“ tekst i režiju potpisat će Siniša Novković, nagrađivani autor i kolega glumac iz ansambla Gradskog kazališta mladih.

Do kraja sezone u srpnju, planirana su još dva premijerna naslova: „Kako rastu djeca“, mala glumačka monoigra uz korištenje tehnike kamishibai teatra, na tekst Ane Prolić, prema motivima poezije za djecu Grigora Viteza, te Marulićeva „Judita“, u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu i u izvedbi studenata glume, pod mentorstvom njihove profesorice, glumice i redateljice Brune Bebić. Ovom koprodukcijom, GKL Split pridružit će se obilježavanju velike obljetnice -  petstotoj godišnjici objavljivanja „Judite“. U sklopu proslave jubileja, Kazalište se nada realizirati i 14. izdanje Festivala Mali Marulić, pa bi ova sezona bila jedina u kojoj će Festival biti održan dva puta.

Program je planiran u najboljoj vjeri, a njegova realizacija ovisit će o epidemiološkoj situaciji. S obzirom na okolnosti, Kazalište zadržava pravo izmjena naslova, kao i rasporeda i lokacija izvedbi predstava.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI