Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Krležin filmski ‘double-bill’

Krležin filmski ‘double-bill’

U godini u kojoj se obilježava 30 godina od smrti Miroslava Krleže, osim dvije kazališne produkcije njegove 'Lede', svjetlo dana ugledat će i dva dokumentarca o njemu.
Share on facebook
Share on twitter

Leda (1932.), treća drama iz tzv. glembajevskog ciklusa bit će prva ovogodišnja premijera na domaćim pozornicama, točnije na onog GDK Gavella, a njezinu će režiju potpisati - Boris Svrtan. Isti je naslov koncem prošle godine premijerno izvelo i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku u režiji Ivana Lea Leme, a sve to u sklopu obilježavanja 30 godina smrti Ledina autora - Miroslava Krleže.

U ožujku bi pak trebala biti dovršena i dva dokumentarna filma koje o velikom hrvatskom piscu snima redatelj, slikar i scenograf - Željko Senečić. Snimanje je u produkciji Inter-filma započelo posljednjih dana 2010. po scenariju povjesničara književnosti Tomislava Sabljaka.

Senečić u najavama ističe razočaranost današnjim tretmanom Krležina lika i djela, a koje planira osvjetlati tako da od istog materijala smontira dva filma od kojih bi se jedan prikazivao u školama (!), dok će 'drugi biti složeniji i u njemu će o Krleži govoriti oni koji su ga osobno poznavali': Josip Vaništa, Nedjeljko Fabrio, Stanko Lasić, Slavko Goldstein, Eduard Galić, Predrag Matvejević, Georgij Paro, Rade Šerbedžija, Pero Kvrgić, Igor Mandić, Boris Buzančić...

Zašto su već na početku procesa rada na filmu autori sigurni da će isti postati obavezan lektirni naslov, dok istovremeno žaluju zbog smanjenja udjela Krleže u nastavnim programima, nije nam poznato, pa ćemo ipak morati pričekati ožujak i - premijeru.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI