Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br. 45/2010

Tjedni pregled br. 45/2010

Pet premijera, dva gostovanja, filmska projekcija, javna čitanja najnovijih domaćih drama i - dodijela Nagrada hrvatskog glumišta. Pa vi - birajte!
Share on facebook
Share on twitter

Kako i nekoliko prethodnih, i ovaj tjedan otvara  Filmski ponedjeljak u Zagrebačkom plesnom centru.  Na programu su filmovi Flut | Wandlung | Im Bade Wannen" autorice Susanne Linke.

Plesačica i koreografkinja Susanne Linke, rođena 1944., učila je i obrazovala se i kod Mary Wigman i u Folkwang školi. Nakon 1970. stvara vlastite komade za ensemble i deset godina vodi (zajedno s Reinhild Hoffmann) "Plesni studio Folkwang", a zatim i "Plesno kazalište Bremen". U Berlinu je osnovala "Company Susanne Linke". Suosnivateljica je "Koreografskog centra Essen". Od 2001. radi širom svijeta kao slobodna plesačica i koreografkinja.

23. studenog u zagrebačkom kazalištu Vidra gostuje predstava Doviđenja u Budimpešti, nastala u koprodukciji GK Zorin doma iz Karlovca i Teatra Kabare iz Tuzle. Komedija započinje na Valentinovo 1990. kada se u Budimpešti slučajno susretnu 19-godišnja Zagrepčanka Dada i  nešto mlađi zenički Sarajlija Ibro. Događa se ljubav na prvi pogled i na rastanku obećanje da će se ponovno susresti za godinu dana na Valentinovo u Budimpešti...

23. studenog počinje i program čitanja pet tekstova studenata dramaturgije, koje organizira DeSADU, 'dramska sekcija' Akademije dramske umjetnosti. Čitanja traju do 26. studenog, a njihov detaljan raspored pronaći ćete ovdje. Na programu su drame Dina Pešuta, Nine Horvat, Mile Pavičević, Monike Cegnar i Nataše Antulov.

24. studenog na redu je dodijela Nagrada hrvatskog glumišta i to uz izravan TV prijenos. Ako još niste, za svoje favorite možete glasati u našoj anketi, a od konca prošlog tjedna na njih se možete i - kladiti.  Mi ćemo prijenos uživo pratiti na našim Facebook i Twitter profilima, a neporedno prije početka istog objavit ćemo i konačne rezultate vašeg glasovanja. Stoga ako 24.11. ne idete u HNK - budite s nama!

25.11. u ZPC pogledati pak možete najnoviji projekt dance_lab collectiva, predstavu Duo Trio, zapravo dvije kratke koreografije čiji koncept potpisuje Rina Kotur.

Idućeg dana  - 26.11. zbit će se čak tri premijere:

u zagrebačkom kazalištu Komedija slavit će 60. sezonu i to 6. produkcijom 6. glazbeno-scenskog djela Jakova Gotovca -  Đerdan.  Libreto je nastao prema motivima istoimene noveleDinka Šimunovića, dok je Gotovac partituru protkao narodnim napjevima, ljubavnim i pastirskim pjesmama, napitnicama i rugalicama, narodnim običajima, plesovima i kolima, dok je neke stranice i pojedine arije oblikovao u opernom stilu. Režiju predstave, po drugi put u istom teatru potpisuje - Richard Simonelli.

U Osijeku će pak iste večeri premijerno igrati Ledu, onu Krležinu, a režiju predstave povjerili su Ivanu Leu Lemi. Isti će se naslov još jednom premijerno naći na domaćim daskama ove sezone - uskoro će ga u Gavelli režirati Boris Svrtan.

U Rijeci će pak, također. 26.11. premijeru imati i Talijanska drama.   Michelstaedter je predstava o nesretnom mladom filozofu Carlu Michelstaedteru suvremeniku Janka Polića Kamova, a nastaje prema filmskom scenariju Giorgia Pressburgera i Marca Collija, a u režiji potonjeg.

Posljednja ovotjedna premijera zbit će se u HNK Varaždin 27.11. i naslovljena je -   Stolek, stolek. Predstava nastaje prema pripovjetkama braće Grimm, koje je u dramski tekst pretočio i režira - Dubravko Torjanac.

Tjedan pak zaključuje gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta u Rijeci i to s predstavom Harold i Maude prema istoimenom filmu iz 1971. U režiji Milana Karadžića, glavne uloge igraju Milena DravićPetar Benčina.

Novi pregled - znate već - slijedi za 7 dana.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI