Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Cirque du Soleil u kostimima Alana Hranitelja

Cirque du Soleil u kostimima Alana Hranitelja

Omiljeni kreator Josipe Lisac odjenuo je i 71 izvođača nove predstave Cirque du Soleil. Njegovo je ime - Alan Hranitelj.
Share on facebook
Share on twitter

Cirque du Soleil ovih dana gostuje u Zagrebu, no ako ste pomnije čitali naš dossier o rečenoj trupi shvatili ste već da je zapravo riječ o - korporaciji, koja je u stanju svoje predstave istovremeno izvoditi na nekoliko strana svijeta.

Tako smo vam prije nekoliko dana najavili njihove planove za novu predstavu posvećenu liku i djelu Michaela Jacksona, a već danas znamo da će druga njihova nova predstava nazvana - Zarkana - ugledati svjetla pozornice Radio City Music Halla 9. lipnja i na istoj se zadržati do 4. rujna 2011.

Sve to bilo bi, međutim, manje bitno da kostime za Zarkanu ne potpisuje hrvatski kostimograf, stilist i kreator,  koji od mladosti živi i radi u Ljubljani, a zove se - Alan Hranitelj.

Hranitelj i Cirque du Soleil suradnju su započeli još 2008. godine, a plan je bio da domaći modni enfante terrible potpiše kostime za predstavu radnog naziva Macao 2, a koja je premijerno trebala biti izvedena u Kini.

U međuvremenu, Macao 2 je postao Zarkana, a neobičan naslov trebao bi prema službenom press materijalu predstavljati spoj riječi 'bizarno' i 'arkana' (lat. arcanus  - tajan, tajanstven), te evocirati neuhvatljivo odredište koje je istovremeno i fantastično i bizarno.

Priča je to o Zarku, posrnulom čarobnjaku koji traži izgubljenu ljubav u svijetu prepunom neobičnih stvorenja, a koju će publici prenijeti ansambl od čak 71 izvođača, zahvaljujći budgetu od - 50 milijuna dolara!

Prema riječima samog Hranitelja, do suradnje je došlo na njegovu incijativu, iako godinama nakon njegove incijalne ponude. Hranitelj naime upravi Circue du Soleil davno poslao svoj portfolio, no isti je završio u ‘ladici’ iz koje je igrom slučaja  'izvučen' tek 2008.

Hranitelj je u Ljubljanu otišao kao sedamnaestogodišnjak, kad mu je Živadinov ponudio da osmisli masku za danas kultni projekt Neue Slowenische KunstKrst pod Triglavom‘, i tamo je ostao do danas, premda smo 2007. u Zagrebu mogli vidjeti čak dvije premijere za koje je potpisao kostimografiju – ‘Elektri pristaje crnina‘, te ‘Operu za tri groša‘ u zagrebačkom HNK.

Njegov opus beskrajno je raznolik: od kreacija koje ponosno nosi Josipa Lisac, preko 175 kazališnih predstava i 9 filmova, do službenih uniformi ljubljanskog hotela Union te groblja Žale. Osmislio je i pedesetak modnih revija te izložbi, a jedna od njih održala se i u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Kako izgledaju Hraniteljeve najnovije kreacije,  kostimi za Zarkanu, provjeriti možete u priloženoj galeriji kostimografskih (i scenografskih) skica, a do same premijere puno više ne nudi ni službeni sajt predstave.

Stoga za sve novosti na ovu temu - stay tuned!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI