Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Regionalna reprezentacija u Chemnitzu

Regionalna reprezentacija u Chemnitzu

Ugledni njemački teatar večeras premijerno prikazuje predstavu iza koje stoji jaki tim regionalnih autorskih snaga u sastavu Koležnik - Hranitelj - Ferlin - Mosquito.
Share on facebook
Share on twitter

Ivona, kneginjica od Burgunda prva je drama proslavljenog poljskog pisca Witolda Gomrowicza, a koju je domaća publika posljednji put mogla vidjeti davne 2004. godine, kad ju je na scenu Teatra &TD postavio - Jasmin Novljaković.

Kao i ostali Gombrowiczevi komadi i Ivona je žanrovski neodrediva, što i nije čudno od pisca koji je uvijek tvrdio da gotovo ništa ne zna o Ionescu i Beckettu, zato jer - čita Shakespearea.

Ivona je dramski tekst koji opisuje posljedice robovanja formi, običajima i ceremonijalnosti, a središnji joj je lik djevojka koju na dvor dovodu tetke, da bi se što iz obijesti, što zbog želje da iskuša vlastite sposobnosti dresiranja - s njom zaručio Knez. Kralj i kraljica tu odluku dočekuju prestravljeni mogućnošću skandala, no Knez se isprva sjajno zabavlja, da bi se potom doista i zaljubio...

Priča ima tragičan kraj koji vam nećemo otkriti, no zato ćemo vam reći da će se upravo Ivonom, večeras na sceni kazališta u Chemnitzu, njemačkoj publici predstaviti 'moćna gomilica' regionalnih kazališnih snaga, predvođena Matejom Koležnik.

Koležnik, naime, već dugo surađuje sa scenografom Henrikom Ahrom, profesorom na salzburškom Mozarteumu, ali i suradnikom teatra u Chemnitzu, koji je na njegovu preporuku odlučio 'uvesti' ne samo slovensku redateljicu nego i cijelu njezinu autorsku ekipu.

Tako kostime za predstavu potpisuje Alan Hranitelj, koreografiju Matija Ferlin, a glazbu Jinxov - Coco Mosquito.

Kakoće predstava proći kod publike i kritike - saznamo pa javimo, no već vam sada možemo reći kako je njezina naročita zanimljivost to što je u teatru koji ima i dramu i operu i balet, ali i lutkarsku scenu, Gombrowiczev klasik namijenjen publici od 14 godina na više!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE