Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Perforacije 2010.

Perforacije 2010.

Perforacije - Tjedan izvedbenih umjetnosti ove godine potražite u Rijeci, Dubrovniku i Zagrebu, a traju od 16. do 25. listopada.
Share on facebook
Share on twitter

Festival Perforacije – Tjedan izvedbenih umjetnosti prvi se put održao prošle godine, a ove godine donosi niz novih tema, premijernih izvedbi i poznatih imena domaće i regionalne scene, a dio festivala bit će i simpozij o kulturnom menadžmentu koji vode Michael Kaiser i David Kitto iz J.F. Kennedy Centra.

Osim u Zagrebu, dio festivalskog programa se odvija, kao i prošle godine u Dubrovniku, a ove je godine listi domaćina dodana i Rijeka. U Rijeci cijela stvar i započinje, 16. i 17. listopada, a riječkoj će se publici predstaviti D.B.Indoš i Tanja Vrvilo te kazalište Hotel Bulić.

Indoš i Vrvilo nastupaju s novim performansom naslovljenim CEFAS, inspiriranim posljednjom knjigom povjesničara i publicista Josipa Horvata ‘Pobuna omladine 1911-1914’. 'CEFAS' se osvrće na neuspješni atentat na bana Cuvaja, u kojem je sudjelovala grupa tadašnje  napredne omladine, srednjoškolaca i mladih književnika.

Hotel Bulić u Rijeku dovodi ‘Evitu’ u režiji Senke Bulić, s kojom smo nedavno popričali o njenom radu u Velikoj Gorici, a ‘Evita’ je napravljena prema tekstu Raula Damontea, poznatijeg kao Copi, u kojem se bavi sudbinom jedne od najpoznatijih predsjedničkih supruga...

Perforacije se zatim nastavljaju u Zagrebu gdje će se i odviti veći dio festivala, koji je organiziran oko nekoliko tema: EkoPerforacije, Tom Gotovac, Noć Performansa... U Zagrebu također možete vidjeti i zagrebačku premijeru nove predstave BADco., 'Poluinterpretacije’ u koreografiji Nikoline Pristaš, te proslaviti zajedno s Montažstrojem dvadesetu godišnjicu predstave Vatrotehna.

Ekološki orijentiran segment Perforacija predstavlja angažiranu izvedbenu umjetnost: solarno lutkarsko kazalište Željka Zorice, umjetno sunce Nikole Uzunovskog, ritualno tuširanje nekoliko hrvatskih glumica i Luke Dragića. Skupina Bacači sjenki primjenjuje principe energetske samoodrživosti u predstavi Revolucija, a 'Zelenom turom' na raznim lokacijama u Zagrebu skupina mladih umjetnika gradi zelenu oazu kao simbol čežnje za prirodom, plesno se poigrava terminima 'bio',  'eko' i 'otpad' te vizualno i auditivno razmatra ulogu čovjeka kao zagađivača u energetskim tokovima svemira.

U ‘Noći performansa’ moći će se vidjeti hrvatski i makedonski performeri: Željko Zorica i njegova 'Misa za Jamesa Leeja',  pokušaj Slavena Tolja da se zacrveni pred publikom, Labrovićeva metafora evolucije na trkaćoj traci. Makedonski dvojac Jovanovski i Josifovski daju prikaz krvave noći u Bitolskoj povijesti. Noć performansa cjelovečernji je performans spektakl koji će se održati na raznim lokacijama unutar prostora AKZ Medika.

Počast Tomu Gotovcu i njegovom radu odlučila je odati kolegica Vlasta Delimar, koja će zajedno sa svojim partnerom Milanom Božićem izvesti performans ‘Osjećaj I, Gibanje I, Sjećanje na Toma“. U tradiciji mnogih zajedničkih i Tomovih poznatih performansa, Vlasta Delimar i Milan Božić će zauzeti javni prostor u samom središtu grada i pustiti glas o ovom velikom umjetniku koji je zadužio svoju sredinu i suvremenike svojim čistim i beskompromisnim nastupima.

Nova predstava skupine BADco. „Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu“ ispituje temeljna načela kompozicijskog mišljenja u plesu u relaciji s glazbom. Kako kažu autori, poluinspirirana je radovima J. Beuysa, F. Delsartea, S. Shaviroa, B. Latoura i G. Harmana. U ovoj se koreografskoj studiji razmatra pomak plesa od retoričke geste u proceduralnu retoriku, odnos između «govora» i uvjeravanja u plesu te njegove temeljne oprečnosti spram prirodnosti koja je u plesu zamijenila ideologiju lakoće iz baleta.

Montažstrojeva Vatrotehna prvi je put izvedena 1990., a verziju 2.0 Borut Šeparović rekonstruira/dekonstruira s novom postavom mladih glumaca, s kojom je već surađivao na predstavi ‘Generacija 91-95’. Danas, u uvjetima neoliberalnog kapitalizma i sveopće komercijalizacije umjetnosti, kada se ona svodi na logiku ekonomske isplativosti, skupina će pokušat ispitati do kojih je promjena u uvjetima stvaranja umjetnosti došlo u posljednjih dvadeset godina.

U zagrebačkom dijelu možete vidjeti još niz predstava i performansa: započinje se 18. listopada performansom ‘Medo na Trgu’ Željka Zorice kojim se propituje senzibiliziranost pojedinca na ekološke probleme, nastavlja se projektom ‘Silver’ koreografkinja Martine Nevistić i Ive Korenčić koji propituje poziciju gledaoca reflektiranog unutar sustava u kojem se individualnost prepoznaje tek kao odraz u zrcalu, Room 101, skupina sastavljena od prvih profesionalnih cirkuskih akrobata u Hrvatskoj tj. Antonije Kuzmanić i Jakova Labrovića proučava dopamin, iz Beograda stižu Bacači sjenki koji su Ateljeu 212 postavili svoju ®evoluciju: Master Class, u kojoj istražuju kakva je revolucija danas sanjana, kakva poželjna, a kakva moguća, a Sanja Mitrović, performica koja danas živi i radi u Nizozemskoj u predstavi ‘Will You Ever Be Happy Again?’ koristi dokumentarističke strategije ne bi li se istražio način na koji nacionalna pripadnost utječe na formiranje osobnog identiteta. Predstava se definira i kao doku-performans za jednu srpsku performericu, jednog njemačkog performera i dvije kartonske kutije.

Simpozij o kulturnom menadžmentu okupit će više od 200 direktora kulturnih institucija i umjetničkih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije, a održava se pod vodstvom Michaela Kaisera i Davida Kitta 19. i 20. listopada 2010. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u partnerstvu s Centrom za izvedbene umjetnosti J. F. Kennedy iz Washingtona, Američkim Veleposlanstvom u Zagrebu te Ministarstvom kulture Republike Hrvatske.

Nakon Zagreba, Perforacije sele u Dubrovnik, gdje dubrovačku publiku očekuje ‘Joseph’ Ivice Buljana, inspiriran odlomkom iz ‘Brane na Pacifiku’ Marguerite Duras, ‘Pop skroz’ kolektiva SKROZ koji se bavi rizikom izvedbe, ‘Series’ srpskog performera Marka Milića’koji on opisuje sljedećim riječima: 'Želja umjetnika je predstaviti poriv koji je iskusio dok je bio prilično mlad, i u osnovi taj nagon ima puno veze sa seksom’, Željko Zorica s performansom ‘Bembo i sunce’ te ‘Rose is a rose is a rose is a rose’ u kojem Ivana Sajko svoj tekst izvodi zajedno s glazbenicima Vedranom Peternelom, Alenom Sinkauzom, Nenadom Sinkauzom i Krešimirom Paukom.

Više informacija o svim festivalskim događanjima potražite na službenim stranicama, a u nastavku možete pronaći program.

RIJEKA
16.-17. 10. 2010.

subota, 16.10.2010.
D. B. Indoš / Tanja Vrvilo, Hrvatska
Capheus
20:00, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1

nedjelja, 17.10.2010.
Kazalište Hotel Bulić, Hrvatska
Evita
20:00, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1

ZAGREB
18.-22. 10. 2010.

ponedjeljak, 18.10.2010.
Željko Zorica, Hrvatska
Medo na trgu
12:00, Trg bana Josipa Jelačića

Iva Korenčić / Martina Nevistić, Hrvatska
Silver
19:00, Foyer kina SC, Savska 25

Montažstroj, Hrvatska
Vatrotehna
20:00, ZKM, Teslina 7

utorak, 19.10.2010.
Michael Kaiser / David Kitto, SAD
Simpozij o kulturnom menadžmentu
9:00 – 15:00, MSU, Avenija Dubrovnik 17
-------------------------------------------------------

Nikola Uzinovski, Makedonija
Moje Sunce
12:00, MSU, Avenija Dubrovnik 17

Igor Josifov, Makedonija
Predstaviti sjećanja
20:00, Teatar &TD, polukružna, Savska 25

Room 100, Hrvatska
C8H11NO2
21:30, Teatar &TD, polukružna, Savska 25

Bacači sjenki / Atelje 212, Hrvatska/ Srbija
®evolucija: Master Class
22:00, Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19

srijeda, 20.10.2010.
Michael Kaiser / David Kitto, SAD
Simpozij o kulturnom menadžmentu
9:00 – 12:00, MSU, Avenija Dubrovnik 17
-------------------------------------------------------

Željko Zorica, Hrvatska
KroaTisch-Amerikanische Freundschaft
12:00, MSU, Avenija Dubrovnik 17

Josip Horvat, Nikolina Butorac, Marija Golub, Goran Ristić, Lejla Muhić, Ana Kinčić, Hrvatska / Bosna i Hercegovina
Zelena tura
16:00, Kvaternikov trg

Vlasta Delimar / Milan Božić, Hrvatska
Osjećaj 1, Gibanje 1 (Sjećanje na Toma)
20:00, Trg bana Josipa Jelačića

četvrtak, 21.10.2010.
BADco., Hrvatska
Poluinterpretacije
21:00, kino Mosor, Zvonimirova 63

Noć performansa
22:00, AKC Medika, Pierottijeva 11

Siniša Labrović, Hrvatska
Ka horizontu

Slaven Tolj, Hrvatska
Kako se ponovno zacrvenjeti?

Luka Dragić, Hrvatska
Moje ruke su čiste

Daniel Šurjan, Hrvatska
Ekološki uzgoj

Željko Zorica, Hrvatska
Misa za Jamesa Leeja

Filip Jovanovski, Makedonija
28. 3. 1934.

Oliver Josifovski, Makedonija
Requiem for...28. 3. 1934.

petak, 22.10.2010.

Sanja Mitrović, Srbija
Will we be happy ever again?
20:00, Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19

DUBROVNIK
23.-25. 10. 2010.

subota, 23.10.2010.
Ivica Buljan, Hrvatska
Joseph
20:00, Art radionica Lazareti, Ulica Frana Supila 8

nedjelja, 24.10.2010.
SKROZ, Hrvatska
Pop Skroz
18:00, razne lokacije u Starom gradu

Marko Milić, Srbija
Series
20:00, Art radionica Lazareti, Ulica Frana Supila 8

ponedjeljak, 25.10.2010.
Željko Zorica, Hrvatska
Bembo i Sunce
13:00, Art radionica Lazareti, Ulica Frana Supila 8

ZKM / Ivana Sajko, Hrvatska
Rose is a Rose is a Rose is a Rose
20:00, Art radionica Lazareti, Ulica Frana Supila 8

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE