Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.36/2010

Tjedni pregled br.36/2010

Sezona se zahuktala: ovaj tjedan očekuje vas čak sedam premijera i jedno gostovanje.
Share on facebook
Share on twitter

Započnimo s jedinim gostovanjem, jer ionako stiže prvo po redu - iz Belgije na prošli tjedan otvoren Festival svjetskog kazališta stižu Les Ballets C. de la B. Alaina Platela, vodećeg belgijskog koreografa s predstavom 'Izvan konteksta, za Pinu'. Predstava je nastala iz teze da pojam koreografija dolazi od medicinskog pojma chorea koji označava poremećaj živčanog sustava čiji su simptomi tikovi, a kakve to veze ima s Pinom Bausch, provjerite 22. i 23.09.

Uz pomoć žohara Joze dvije će djevojčice krenuti u potragu za majkom koja se pretvorila u zmaja i odletjela. Da bi ju pronašle, moraju riješiti neke zadatke, a hoće li u tome uspjeti, saznajte u režiji Marija Kovača 23.09. u Žar ptici. Predstava 'Naša je mama postala zmaj' nastala je prema Malim Marulićem nagrađenom tekstu Nives Madunić Barišić.

U Komediji dan kasnije, 24.09. slijedi 'Posudi mi tenor' američkog autora Kena Ludwiga, a u režiji Marka Jurage. Ken Ludwig pozabavio se pričom o (neuspješnom) spašavanju jedne provincijske operne kuće, a predstava je u originalnoj brodvejskoj izvedbi osvojila nekoliko Tonyja.

U Trešnji vas pak istog dana očekuje predstava o divu koji je svoju odjeću darovao životinjama kojima je bila potrebnija te je tako brzinski dobio i izgubio naslov 'Najotmjenijeg diva u gradu'. Za adaptaciju i režiju priče Julije Donaldson zaslužna je Sanja Hrenar, koja i igra jednu od uloga u predstavi.

25.09. u ZPC-u možete premijerno pogledati novu predstavu Isabelle Schad, nastalu u suradnji s domaćim plesačima, a predstava ujedno čini predprogram ovogodišnjeg izdanja Platforme mladih koreografa. 'Glazba (Practicable)' ispituje glazbene žanrove i podžanrove, njihove granice i proturječne interpretacije.

Istog dana vas očekuje adaptacija najnovijeg romana Ante Tomića - 'Čudo u Poskokovoj Dragi'. Roman je adaptirala Željka Udovičić, predstavu je režirao Krešimir Dolenčić, a kako se u Dalmatinsku zagoru uklapaju kokteli, potjere helikopterima, razulareni mediji, branitelji i još mnogo toga, pogledajte u Kerempuhu.

26.098. datum je za čak tri premijere, po jednu u Zagrebu, Čakovcu i Dubrovniku.

U Zagrebu o operi ponešto saznajte uz pomoć autora Petera Lunda i Ivana Lea Lema u zagrebačkom HNK. 'Vještica Hillary ide u operu' edukativni je igrokaz namijenjen najmlađoj opernoj publici koja će uz pomoć jedne vještice saznati to je to libreto, što su note, kakve sve vrste glasova postoje, nauči je i ponešto o kazališnom bontonu te kako se prikladno obući kad se ide u kazalište.

Dubrovačka se premijera također bavi glazbom no ponešto drukčijom - 'Ženski Turbo Pop Band' obrada je Anouilheve jednočinke 'Ženski orkestar' koja će u kazalište dovesti hitove - Tončija Huljića. Predstavu režira Sulejman Kupusović.

Posljednja na ovotjednom rasporedu je 'Matilda' koja u Čakovec dolazi posredstvom Olivera Frljića. Superinteligentnu darovitu djevojčicu smislio je Roald Dahl, a predstava nastaje u koprodukciji Dječjeg kazališta Dubrava i Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

I za kraj, podsjećamo vas na još neka kazališnja događanja: na Filmskom ponedjeljku ZPC-a  (20.09.)možete pratiti projekcije posvećene njemačkom plesnom kazalištu, dok će vas istog dana Montažstroj uvesti u program ovogodišnjeg izdanja Operacije:Grad Vatropokretačem na Medvedgradu.

*   *  *

/naslovna/: Eva the Weaver

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE