Hrvatski pisci na TV ekranu
Tito Strozzi: Igra i zbilja
Subota/21.08./ 12:25/HTV 2

HTV 2 reprizira prošlotjednu TV dramu koja prati glumački par te njihove poslovne i privatne probleme. Prema drami Tita Strozzija napisali su je Maja Gregl i Zvonimir Ilijić, koji je 1990. tv dramu i režirao, a glavne su uloge odigrali Ena Begović i Rade Šerbedžija. Radnja se seli između radne i spavaće sobe para te scene zagrebačkog HNK, koju je sam autor Strozzi (1892. -1970.) vrlo dobro poznavao – glumac, redatelj, prevoditelj i pedagog, jedna je od najvažnijih kazališnih ličnosti dvadesetog stoljeća.

Stravinski i Ballets Russes
Hommage Igoru Stravinskom
Ponedjeljak/16.08./22:25/Arte
Četvrtak/19.08./03:00/Arte

Tri baleta koje je Stravinski skladao za Ballets Russes obnovljena su povodom stogodišnjice osnutka trupe, a projekt je zamislio Valerij Gergijev za Mariinsky teatar. Prva je 'Žar-ptica', balet prema ruskoj narodnoj priči, koji je 1910. za Ballets Russes koreografirao Mikhail Fokine, drugo je 'Posvećenje proljeća', koje je na premijeri 1913. izazvalo ogroman skandal – gledatelji su bili toliko šokirani ‘primitivnim nasiljem’ izvedbe da su izviždali skladatelja, te koreografa Nižinskog, a ‘Posvećenje proljeća’ skinuto je s repertoara nakon samo osam izvedbi. Danas je jedan od najpopularnijih i najizvođenijih baleta dvadesetog stoljeća, a na Arteu se prikazuje u originalnoj koroegrafiji Nižinskoga.
Treću koreografiju, ‘Vjenčanje’ iz 1923. potpisuje još jedna poznata članica obitelji Nižinski, Bronislava, a kompozicija za nju je nastajala od 1915. do 1917.

Simone Young, dirigentica
Nedjelja/22.08/06:00/Arte

Dokumentarni film prati australsku dirigenticu Simone Young koja već niz godina svoj radni život dijeli između Europe i Australije. Kad je 2005. odlučila prijeći na mjesto šefa dirigenta u Hamburšku operu, australska se kulturna javnost pobunila, pokušavajući zadržati dirigenticu u Sydney Opera House, no Simone Young uspjela je održati osjetljivu ravnotežu – danas podjednako radi na oba kontinenta, te za niz poznatih opernih kuća po cijelom svijetu.
Njen uspjeh doživljava se kao pobjeda novih stremljenja nad povijesnim zadanostima jer je rijetkost, za početak, uopće vidjeti ženu na tradicijom opterećenim pozicijama poput ravnateljskih u operama ili klasičnim orkestrima, kao uostalom i za dirigentskim pultom.
O radu Simone Young govore Daniel Barenboim i Placido Domingo, a dirigenticu se može vidjeti na nekolicini njenih ‘radnih mjesta’, kao i na napornim putovanjima između njih...

Galumpha
Nedjelja/22.08./07:00/Arte

Komičarsko-plesni-akrobatski trio izvodi svoju nagrađivanu predstavu na dreamer / Best of Variety 2005 festivalu u Berlinu. Kombinacija plesne predstave te komičnih i akrobatskih točaka dobila je posebno priznanje kritičara za dosege u suvremenom plesu na Edinburškom festivalu.
Trupu Galumpha osnovali su Andy Horowitz, Greg O’Brien i Marlon Torres 2002., a otad se osjećaju jednako ‘kod kuće’ u kazališnim dvoranama kao i komičarskim klubovima. Njihovi se projekti naslanjaju na pomalo zaboravljenu tradiciju varijetea, koju obnavljaju kombinirajući suvremeni ples, body art i klauneriju.

*   *   *

/naslovna/: The_ugly_boy

Odgovori