Search
Close this search box.

Nagrada Tito Strozzi Jadranki Đokić i Ivani Lazar

Nagrada Tito Strozzi Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu dodijeljena je u utorak glumici Jadranki Đokić za ulogu Nastasje Filipovne u predstavi 'Idiot' i opernoj pjevačici Ivani Lazar za naslovnu ulogu u operi 'Lucia di Lammermoor'.

Prosudbeno povjerenstvo u kojemu su bili Ljiljana Gvozdanović, Jagoda Martinčević, Nina Ožegović, Leo Ratkov i Branimir Pofuk jednoglasno je donijelo odluku da se nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje HNK u sezoni 2019./20. ravnopravno dodijeli dvjema umjetnicama - Jadranki Đokić i Ivani Lazar.

Prvakinja Drame HNK Jadranka Đokić nagrađena je za ulogu Nastasje Filipovne Baraškove u predstavi Idiot Fjodora Mihailovića Dostojevskog u režiji ruskoga redatelja Vasilija Senjina, dok je prvakinja Opere HNK Ivana Lazar nagradu dobila a naslovnu ulogu u operi Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettija u režiji talijanskoga redatelja Pier Luigija Pizzija i pod ravnanjem Marcella Mottadellija.

"Vremena su nikada teža za bavljenje umjetnošću no i nikada važnija. Zahvalna sam što radimo i imamo priliku raditi, a ovu bih nagradu voljela podijeliti s cijelim ansamblom predstave. Naime, to je naša nagrada i rezultat kolektivne igre i zahvalna sam mojim predivnim partnerima koji stoje sa mnom na sceni i inspiracija su mi, izjavila je pri primitku nagrade", rekla je Jadranka Đokić primajući nagradu, koju je na svečanosti u zagrebačkom HNK-u dobitnicama uručila intendantica Dubravka Vrgoč.

Jadranka Đokić je nizom zapaženih glumačkih interpretacija prošlih sezona u HNK-u oduševljavala publiku, rekao je predsjednik žirija Branimir Pofuk, dodavši da je u ulozi Nastasje Filipovne još jednom potvrdila svoj rad.

Naglasio je da ona uvjerljivom interpretacijom Nastasje Filipovne, koja se lomi između dvojice muškarca i fatalno utječe na sve oko sebe, potpuno dominira scenom.

Ocijenio je kako Đokić izazovnom glumačkom energijom kroči kompleksnim bravurama i bogatim koloritom s lakoćom iskazuje širok emocionalni luk od ciničnosti i osjećaja krivnje preko dijaboličnosti sve do ludila. Izvedba je misaono poticajna jer u interpretaciji nekovnecionalne Nastasje Filipovne pokazuje hipokriziju društva, ocijenio je Pofuk.

"Stajati uz velika kazališna imena kao što su Ruža Pospiš Baldani, Nikša Bareza, Dragan Despot, Alma Prica, Neven Belamarić i drugi, velika je čast. Ovu nagradu primam s osjećajem velike zahvalnosti i poniznosti", rekla je zahvaljujući na nagradi Ivana Lazar,

Ivana Lazar pokazala se dostojnom nasljednicom nezaboravne Lucije Nade Siriščević Ruždjak, naglasio je Pofuk obrazlažući nagradu dodavši da je Lucia Ivane Lazar bila čudesno krhka, a njezina preobrazba duboko dojmljiva u interpretaciji neslućenih amplituda.

Ivana Lazar Lucia je najfinijega bisernog vokala na granici između eteričnog i zbiljskog, istaknuo je.

Hrvatska kazališna nagrada Tito Strozzi utemeljena je 1993., a nosi ime po hrvatskom glumcu, redatelju, piscu i prevoditelju Titu Strozziju. Dodjeljuje se za najbolje pojedinačno ostvarenje u zagrebačkom HNK-u u protekloj sezoni, a dodjeljuje se na dan Drame HNK, 24. studenog.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE