Search
Close this search box.

Tartuffe

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Vjerojatno najpoznatijim djelom najpoznatijeg francuskog dramatičara sezonu otvara DKG Gavella.
autorski tim funkcija
Damir Medvešekglavni slikar
Jean - Marc Stehléscenograf
Marco Sciaccalugaredatelj
Arturo Annecchinoskladatelj
Ivana Srbljankorepetitor
Ana Dulčićinspicijent
Snježana Majdakšaptač
Ina Krklecinspicijent
Vladimir Gerićprevoditelj
Dubravko Mihanovićdramaturški suradnik
Tomislav Rališsavjetnik za scenski govor
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Ana KvrgićFlipota, sluškinja gospođe Pernelle
Dijana VidušinDorina, Marianina družbenica
Dubravka MiletićGospođa Pernelle, Orgonova majka
Đorđe KukuljicaRedarstveni dočasnik
Enes VejzovićOrgon, Elmirin muž
Filip KrižanDamis, Orgonov sin
Hrvoje KlobučarValére, Marianin prosac
Ivana BolančaFlipota, sluškinja gospođe Pernelle
Ivana RoščićMariana, Orgonova kći, zaljubljena u Valérea
Nataša JanjićElmira, Orgonova žena
Nenad CvetkoGospodin Loyal, sudski činovnik
Ozren GrabarićTartuffe, lažni pobožnjak
Sven ŠestakCléante, Orgonov šurjak

Komedija ‘Tartuffe’ vjerojatno je najpoznatije Molièreovo djelo. Prvi je put izvedena 1664. na proslavi u Versaillesu i gotovo odmah cenzurirana na zahtjev religioznih pristaša Kralja Luja 14. Sam kralj navodno nije imao nikakvu namjeru cenzurirati komad, ali je zbog pritisaka na to na kraju ipak pristao. O prirodi samog komada možda najviše govori činjenica je riječ tartuffe ušla u suvremenu uporabu kako u francuskom tako i u engleskom jeziku, a koristi se kako bi se opisalo prepredenog hipokrita koji hini pretjeranu ispravnost, naročito onu religioznu.

Tartuffe je varalica koji se uspijeva uvući u imućnu obitelj bogatog ali naivnog Orgona. Orgon misli da je Tartuffe jako pobožan i moralno ispravan čovjek, no on je zapravo lažno pobožan i gramziv manipulator, a u Orgonovoj obitelji to ne vide samo Orgon i njegova majka Pernel. Čitava obitelj uvjerava Orgona da je u krivu, no Orgon slijepo vjeruje Tartuffu, tako da mu prepisuje kuću i obećaje ruku svoje kćeri. Orgonova žena Elmira i sin Damis sakupe dovoljno dokaza protiv Tartuffa, no Orgon im ne vjeruje sve dok na kraju Elmira ne zamoli Orgona da se sakrije ispod stola dok Tartuffe i ona razgovaraju te se Tartuffova prevara otkriva. Sve sretno završava, kralj raskida Tartuffov ugovor o posjedovanju svih Orgonovih imanja, a Tartuffa policajac odvodi u zatvor.

Moliere je imao velikih problema zbog toga djela. Prva tri čina ‘Tartuffa’ su premijerno prikazana 1664. godine pred kraljem Lujem XIV, na svečanosti u Versaillesu. Komedija još nije napisana ni izvedena do kraja, a već Družba presvetog oltarskog sakramenta zabranjuje sve izvedbe, no Moliere dovršava komediju, te je izvodi i čita u privatnim kućama. Poznati klasicistički teoretičar Boileau staje na Molierovu stranu i posvećuje mu pohvalne stihove, no ‘Tartuffe’ je svejedno bio zabranjen do 1667.godine kada se afera nastavlja. Moliere tada izvodi ‘Varalicu’, ublaženu verziju ‘Tartuffa’, no ubrzo stiže sudska zabrana, a pariški nadbiskup prijeti ekskomunikacijom svima koji će gledati ili izvoditi to djelo. Kralj je na ratištu u Flandriji i ne može glumačkoj družini pružiti zaštitu. Izvedba ‘Tartuffa’ napokon je dozvoljena 1669. godine i djelo doživljava veliki uspjeh.

Tartuffe je prva premijera DKG Gavella u sezoni 2010/2011, a režira je gost iz Italije, Marco Sciaccaluga, koji se domaćoj publici predstavio na 54. Splitskom ljetu režijom Fedre


Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE