Search
Close this search box.

Cirkus Destetika

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nisu životinje, nisu akrobati i žongleri već ruska avangarda. Uz pomoć redatelja Aleksandra Popovskog, destetika stiže na Riječke ljetne noći.
autorski tim funkcija
Daniil Harmsautor teksta
Sandra Čarapinainspicijent
Jolanda Pahoršaptač
Foltinskladatelj
Martino Šesnićasistent oblikovanje svjetla
NUMENscenograf
NUMENkostimograf
Aleksandar Popovskiredatelj
Aleksandar Popovskiizbor glazbe
Irena Lukšićprevoditelj
Magdalena Lupi Alvirdramaturg
Sandra Dekanićasistent kostimografa
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Anastazija Balaž LečićŽonglerka
Damir OrlićKlaun
Igor KovačTrapezist
Jasmin MekićSnagator
Marija TadićKrotiteljica
Ozren GrabarićTrapezist
Tanja SmojePlesačica na žici
Zdenko BotićRavnatelj cirkusa

Cirkus Destetika zasnovan je na radovima Daniila Harmsa, ruskog majstora apsurda i groteske koji je, zamjerivši se staljinističkoj vlasti, nesretno skončao u 37. godini. Rođen u Sankt Petersburgu, u obitelji poznatih revolucionara, knjižvnošću se počeo baviti nakon što je izbačen sa studija 'zbog nedostatnog sudjelovanja u društvenim aktivnostima'.

Zajedno s pjesnikom Aleksandrom Vvedenskim, a na tragu ruskih futurista poput Maleviča, Hlebnikova i Terentjeva osnovao je svojevrsni kolektiv koji se danas smatra jednim od najvažnijih predstavnika sovjetske avangarde – OBERIU.

Djelovanje OBERIUta protezalo se preko niza žanrova i umjetničkih disciplina, no kako su je avangardistički pristup u umjetnosti postupno postajao nepoželjna umjetnička forma, pripadnici su se skupine na kraju, prije nego što je većina život izgubila u sukobu sa Staljinovim režimom, mogli baviti samo dječjom književnošću.

Međutim, njihov se rad, čiji se utjecaj proširio i puno izvan granica Sovjetskog Saveza, i danas smatra jednim od najvažnijih pravaca dvadesetog stoljeća, a radovi se sovjetskih avangardista često uzimaju kao polazišna točka za novo stvaranje.

Harmsovi tekstovi poslužili su tako i redatelju Aleksandru Popovskom, već udomaćenom na hrvatskim pozornicama, tj. predstava je nastala ‘na osnovu Harmsove pisane ostavštine, nadahnjujući se već poznatim autorovim „pomakom“ u razmišljanju koji mu je osigurao status kultnog ruskog marginalca.’

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE