Naslovnica > VIJESTI > PLES > Carmen (Ek)

Carmen (Ek)

Pogledajte kako španjolskim plesovima, toreadorima, vojnicima, ljubomorom i izdajom barata poznati švedski koreograf Mats Ek.
Share on facebook
Share on twitter

Od praizvedbe Bizetove opere Carmen, priča o fatalnoj Ciganki mnogo je puta korištena kao predložak za balet. No ako ste mislili da je Bizet bio prvi koji je se u kazalištu bavio Carmen, grdno ste se prevarili. Inspiraciju za svoj balet Carmen et son Toréro slavni baletni majstor Marius Petipa pronašao je u noveli Prospera Mériméea koja je i Bizeta inspirirala za operu, ali trideset godina kasnije.

A gotovo cijelo stoljeće kasnije, slavna balerina Maja Pliseckaja nagovorila je svojeg muža, skladatelja Rodiona Ščedrina (autora baleta Ana Karenjina) da za nju sklada balet Carmen jer je oduvijek htjela plesati tu ulogu. Od modernih adaptacija Carmen najpoznatije su one Matthewa Bournea i Matsa Eka.

Do sada ste u našoj Videoteci mogli pogledati dvije Ekove koreografije; Smoke i Labuđe jezero. Carmen nije jedina prerada poznatih klasičnih baleta, Ek je modernizirao i Giselle, Uspavanu ljepoticu i Labuđe jezero. Carmen je napravio za kompaniju Cullberg Ballet u kojoj je započeo svoju koreografsku, ali i plesačku karijeru. Trupi se kao plesač priključio 1972. Nakon par godina pružena mu je prva prilika da koreografira i tako je nastao – The Officer’s Servant. Nakon još par godina postao je umjetnički direktor kompanije i na toj se funkciji zadržao sve do 1993. godine kad je počeo raditi kao gost koreograf u raznim kompanijama i kazalištima.

Carmen je premijerno izvedena 1992. a za TV je adaptirana dvije godine kasnije i osvojila je nagradu Emmy. U glavnim ulogama su Ana Laguna (Carmen), Marc Hwang (Don José) i Yvan Auzeli (Escamillo). Ek je koristio i Bizetovu i Ščedrinovu glazbu a priča se od standardne verzije razlikuje u tome što je centralni lik zapravo Don José.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI