Naslovnica > VIJESTI > PLES > Žar ptica

Žar ptica

Baletni impresario Djagiljev i mladi, te još nepoznati skladatelj Stravinski, prvi put su surađivali upravo na ovom baletu, a Žar-pticu ovdje možete vidjeti u izvedbi Royal Balleta.
Share on facebook
Share on twitter

1909. godine Sergej Djagiljev osnovao je baletnu kompaniju Ballets Russes koja je ‘operirala’ uglavnom po Europi i time započeo novu eru baleta. U svojoj kompaniji zapošljavao je neke od najpoznatijih koreografa tog doba – Mihaila Fokinea, Vaslava Nijinskog, Georgea Balanchinea i Bronislavu Nijinsku. Od poznatih skladatelja sa Ballets Russes surađivali su Igor Stravinsky, Eric Satie, Maurice Ravel, Sergei Prokofjev, Claude Debussy i mnogi drugi. Svoj doprinos kompaniji dali su i likovni umjetnici koji su dizajnirali scenografiju i kostime; Dalí, Picasso, Cocteau, Matisse, pa i Coco Chanel…

Žar pticu je 1910. godine Djagiljev uz još dva baleta (Karneval i Šeherezada) naručio od Fokinea, a kao skladatelja je zaposlio tada mladog i nepoznatog Igora Stravinskog. Balet je iste godine premijerno izveden u pariškoj Operi, a glavne uloge su plesali Tamara Karsavina, Fokine i njegova supruga Vera. Publika je bila oduševljena, a sam Djagiljev pak nije vidio ništa jer je na predstavi vodio rasvjetu.

Radnja baleta preuzeta je iz ruskih narodnih priča. Nastala je kao mješavina raznih narodnih bajki iz kojih su preuzeti likovi Žar ptice i zlog čarobnjaka Koščeja Besmrtnog.

U baletu, princ Ivan slijedeći Žar pticu ulazi u čarobni vrt u kojem ju uspije uhvatiti. Kaže joj da će ju pustiti ako mu da jedno svoje pero. Žar ptica pristane, pokloni mu pero i time se obveže da će mu priskočiti u pomoć kad god to bude trebao. U sumrak Ivan nailazi na trinaest princeza koje čarobnjak Koščej drži zatočene u vrtu. Jedna od princeza mu priča o zatočeništvu, a u zoru odlazi i upozori ga da ju ne smije slijediti. Ivan odlučan u namjeri da oženi lijepu princezu odlazi za njom u Koščejev dvorac. Tamo zli čarobnjak na njega pušta svoja magična stvorenja. Ivan perom dozove Žar pticu koja natjera stvorenja da plešu do iznemoglosti i otkrije mu da Koščej svoju dušu drži u jajetu koje Ivan nađe, razbije i tako porazi zlog čarobnjaka. I naravno, oženi lijepu princezu.

U izvedbi Royal Balleta iz 2001. možete vidjeti Leanne Benjamin (Žar ptica), Jonathana Copea (princa Ivan), Genesiu Rosato (Princeza) i Davida Drewa (Koščej).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE