Search
Close this search box.

Piazzolla / Stravinski

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Baletna složenica na dva ikonička glazbena djela 20. stoljeća: 'Četiri godišnja doba Buenos Airesa' i 'Posvećenje proljeća'.
autorski tim funkcija
Claudio Cangialosikoreograf (Verano Porteño)
Kristian Leverkoreograf (Invierno Porteño)
Douglas Leekoreograf (Otono Porteño)
Stephen Delattrekoreograf (Primavera Porteña)
Iryna Nikolenkoinspicijent
Mojca Majcenasistent koreografa
Branimir Bokanoblikovatelj svjetla
Igor Kirovkoreograf (Posvećenje proljeća)
Aleksandar Noshpalkostimograf
Astor Pantaleón Piazzollaskladatelj
Elena Nikolaevaasistent koreografa
Petar Ivaniševićoblikovatelj zvuka
Igor Stravinskyskladatelj
Slaven Raosscenograf
Sanja Dimacheasistent koreografa
Korana Bilanasistent koreografa
Gorenka Žižić Jagarasistent produkcije
izvođači uloge
Aaron KokVerano Porteño (Ljeto) / Otono Porteño (Jesen) / Primavera Porteña (Proljeće) / Posvećenje proljeća
Ajla KadrićInvierno Porteño (Zima) / Primavera Porteña (Proljeće) / Posvećenje proljeća
Anastasia BoikoPosvećenje proljeća
Ashatbek YusupzhanovPosvećenje proljeća
Branko SarićOtono Porteño (Jesen) / Posvećenje proljeća
Daniel Erchov ZayasVerano Porteño (Ljeto) / Invierno Porteño (Zima) / Primavera Porteña (Proljeće) / Posvećenje proljeća
Daniel HoekVerano Porteño (Ljeto) / Posvećenje proljeća
Eugen Mihai DobrescuInvierno Porteño (Zima) / Primavera Porteña (Proljeće) / Posvećenje proljeća*
Eva KarpilovskaVerano Porteño (Ljeto) / Primavera Porteña (Proljeće) / Posvećenje proljeća
Francesco Pio de BenedictisInvierno Porteño (Zima) / Posvećenje proljeća
Hazuki TanaseInvierno Porteño (Zima) / Primavera Porteña (Proljeće) / Posvećenje proljeća
Hyejin KimInvierno Porteño (Zima)
Ingeborg HendrikxVerano Porteño (Ljeto) / Invierno Porteño (Zima) / Posvećenje proljeća
Irina Čaban BilandžićInvierno Porteño (Zima) / Posvećenje proljeća
Ivan BoikoInvierno Porteño (Zima) / Primavera Porteña (Proljeće)* / Posvećenje proljeća
Jurgen RahimiVerano Porteño (Ljeto)* / Primavera Porteña (Proljeće)* / Posvećenje proljeća*
Matea MilasVerano Porteño (Ljeto) / Invierno Porteño (Zima) / Posvećenje proljeća
Minori NakayamaVerano Porteño (Ljeto) / Otono Porteño (Jesen) / Posvećenje proljeća
Nozomi MiuraPrimavera Porteña (Proljeće) / Posvećenje proljeća
Remus DimacheVerano Porteño (Ljeto)* / Invierno Porteño (Zima) / Posvećenje proljeća
Romulus DimachePosvećenje proljeća
Sanja BikićPosvećenje proljeća
Silviu TanasePosvećenje proljeća
Svjetlana DimachePosvećenje proljeća

Četiri godišnja doba Buenos Airesa (Cuatro Estaciones Porteñas, Estaciones Porteñas), skladba argentinskog majstora tanga Astora Piazzolle, sastavljena je od četiri kompozicije tanga koje dočaravaju atmosferu na ulicama glavnog argentinskog grada u različitim dobima godine. Skladbe su izvorno zamišljene kao zasebne kompozicije, no sam Piazzolla ih je povremeno izvodio zajedno.

Verano Porteño (Ljeto u Buenos Airesu)  na scenu postavlja koreograf Claudio Cangialosi, rođen u Partinicu na Siciliji. Godine 2006. pridružio se baletnoj trupi Semperoper Ballett Dresden čiji je prvi solist od 2013. Surađivao je s mnogim koreografima, među kojima su William Forsythe, Jiří Kylián, John Neumeier i Mats Ek. Dobitnik je i nekoliko nagrada, poput Critic’s Choice za izvanredan nastup muškog plesača za svoj rad u The World According to Us (2009.) Davida Dawsona, kao i nagradu SIAE za izvanrednog koreografa za vlastiti komad With(in) (2012.) Pridružio se Kraljevskom baletu Flandrije 2016. godine kao solist.

Koreografiju za Invierno Porteño (Zima u Buenos Airesu) potpisuje finsko-britanski koreograf i plesač Kristian Lever. Odrastao u Helsinkiju, seli se u Moskvu pa u Dresden i proširuje svoje plesno znanje istražujući različite stilove plesnog vokabulara i plešući repertoar Jiříja Kyliana, Ohada Naharina, Marca Goeckea, Natalie Horecna i drugih. Pod mentorstvom Johna Neumeiera i Kevina Hagena svoje prvo koreografsko djelo stvorio je u Hamburgu za Bundes Jugend Ballet. Do danas se može pohvaliti s nekoliko koreografija za kraljevski danski balet, Hessisches Staatsballlet, za plesače NDT-ja i brojne druge. Dodatno, Kristian radi s vlastitom plesnom kompanijom Klever Dance.

Piazzollinu skladbu Otoño Porteño (Jesen u Buenos Airesu) koreografira engleski koreograf Douglas Lee koji je diplomirao na Kraljevskoj baletnoj školi 1996. i pridružuje se Baletu Stuttgart gdje kao glavni plesač od 2002. pleše u djelima velikih koreografa kao što su: John Cranko, Jiří Kylian, John Neumeier, Hans Van Manen, Glen Tetley, George Balanchine i William Forsythe. Kao koreograf debitira 1999. Nakon prvih koreografskih uspjeha u Stuttgartu, koreografskim se poslom bavi na međunarodnoj razini. Za koreografiju Snow was Falling, koju je radio za Permsko kazalište opere i baleta u Rusiji, nagrađen je nagradom Golden Mask Award 2016. godine.

Posljednja u prvom dijelu programa plesne večeri je Piazzollina skladba Primavera Porteña (Proljeće u Buenos Airesu) koju koreografira Stephen Delattre, voditelj plesne trupe Delattre Dance Company iz Mainza u Njemačkoj. Plesao je u širokom rasponu klasičnih i suvremenih djela različitih koreografa (Balanchine, Forsythem, Galili, Preljocaj, Goecke i mnogi drugi). Koreografirao je mnoga djela kao gostujući koreograf, ali i za svoju plesnu trupu.

Drugi dio predstave zauzima Posvećenje proljeća, revolucionarno baletno i orkestralno djelo Igora Stravinskog po prvi put izvedeno u sezoni 1913. trupe Ballets Russes u koreografiji plesnog velikana Vaclava Nižinskog. Koreografija Igora Kirova slijedi izvorni libreto i glazbenu teksturu koji prikazuju legendu iz poganske, pretkršćanske Rusije. Priča je to o obrednom žrtvovanju djevice (u interpretaciji prvakinje Baleta Irine Čaban Bilandžić) koja mora plesati do smrti, kako bi vratila plodnost zemlji i povratila dobročinstvo poganskog proljetnog božanstva. Istovremeno, Kirovljeva je koreografija izravna posveta geniju Nižinskog. Glazba Igora Stravinskog u tadašnju je skladbu unijela mnoštvo novosti, uključujući eksperimente u tonalitetu, metru, ritmu i disonanci. Izniman je njezin utjecaj na mnoge vodeće skladatelje 20. stoljeća.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE