Naslovnica > VIJESTI > PLES > Pepeljuga

Pepeljuga

U ovoj verziji princ Pepeljugu ne nađe pomoću cipele nego – otiska stopala!
Share on facebook
Share on twitter

Ovaj tjedan donosimo vam balet napravljen prema jednoj od najpoznatijih bajki svih vremena – Pepeljuzi. Ako niste znali, priča o lijepoj djevojci za kojom čezne princ na bijelom konju dok ju maćeha tjera da kod kuće radi teške poslove, svoje korijene vuče još iz antike...

Prvom verzijom Pepeljuge smatra se antička priča iz 1.st.pr.Kr. o grčkoj robinji Rodopis koja je služila u Egiptu. Tu nema ni maćehe ni zlih polusestara ni šarmantnog princa ali zato ima ljubomornih robinja i mladih faraona. Najpoznatije verzije Pepeljuge (ako ne brojimo Disneyjev crtić) su svakako one Charlesa Perraulta i braće Grimm. I dok verzija braće Grimm ima odrezane ekstremitete, kljucanje očiju i drvo želja, Perraultova ima dobru vilu, bundevu i staklene cipelice. Vi odlučite koja vam je draža...

Postoji teorija da je Perraultova Pepeljuga zapravo imala krznene a ne staklene cipele te da su potonje nastale kao greška u prijevodu jer su u francuskom jeziku riječi 'staklo' i 'krzno' relativno slične. Kako bilo, svakako je privlačnija varijanta u kojoj Pepeljuga plesnim podom klizi u krhkim staklenim cipelama a ne u krznenim čizmama...

Priča o Pepeljuzi doživjela je mnoge adaptacije pa je tako po toj priči napravljeno desetak opera, 5 baleta, otprilike isto toliko mjuzikala, bezbroj filmova, knjiga, kratkih priča, neizbježan Disneyev crtić, video igra  i strip. Pepeljuga se koristi čak i kao termin u psihologiji!

Odlomak iz baleta koji vam mi donosimo nastao je u produkciji Les Ballets de Monte Carlo, baletne kompanije koju je 1985. osnovala Caroline od Monaka. Kompanija je pod raznim nazivima i pokroviteljima postojala još od početka 20. stoljeća i proboja Djagiljeva u Francusku. Danas je na čelu kompanije Jean-Christophe Maillot koji je i koreografirao Pepeljugu. Za vrijeme Maillotove direkcije, kompanija je iz starog, premalenog prostora preselila u vlastiti plesni centar L’Atelier i tako započela novu etapu.

U ovoj Pepeljuzi, nastaloj 1999., možete čuti glazbu iz istoimenog baleta Sergeja Prokofjeva koji ga je skladao početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća. Balet je premijerno izveden 1945. u Boljšoj Teatru. Prokofjev je za Pepeljugu rekao: Ona nije samo lik iz bajke, ona je živo biće koje osjeća i diše i čija nas sudbina može ganuti.

Maillotova verzija Pepeljuge prožeta je Pepeljuginim sjećanjima na majku i snovitim scenama, a vizualno malo 'pomaknuta'... Pepeljugina majka i dobra vila jedna su osoba a princ svoju ljubljenu 'locira' pomoću otiska stopala. Balet započinje Pepeljuginim sjećanjem na smrt majke nakon koje se otac oženio zlom maćehom.

https://www.youtube.com/watch?v=8fNK_qzjbbM

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI