Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Cyrano de Bergerac

Cyrano de Bergerac

Filmska adaptacija drame o najpoznatijem nosonji na svijetu. Ako ne računamo Pinokija...
Share on facebook
Share on twitter

Cyrano de Bergerac bio je stvarna osoba, dramatičar iz 17. stoljeća. No mnogo je poznatiji kao lik iz drame Edmonda Rostanda koji ju je donekle bazirao na Cyranovom životu. Scenarij ovog filma nastao je po Rostandovom dramskom tekstu iz 1897. godine, napisanog u aleksandrincu. Rostand je Cyranove sposobnosti i vanjštinu u svojoj drami hipertrofirao i tako stvorio jedan od najpoznatijih likova u dramskoj literaturi.

Radnja filma ide ovako: Cyrano je vrsni pjesnik i mačevalac, zaljubljen u svoju rođakinju Roxane. Iskompleksiran zbog svojeg enormnog nosa, Cyrano joj se ne usuđuje priznati svoju ljubav. Roxane mu povjerava da je zaljubljena u Christiana de Neuvellettea, mladog vojnika s kojim nikad nije progovorila ni riječ. Cyrano joj odlučuje pomoći iako je zaljubljen u nju. Sprijatelji se s Christianom i shvati da je i on zaljubljen u Roxane. Cyrano želi da ona bude sretna pa pomaže Christianu kojem elokvencija nije jedna od jačih strana i umjesto njega piše ljubavna pisma koja potpuno očaraju Roxane.

No Cyrano i Christian nisu jedini Roxaneini obožavatelji; u nju je zaljubljen i grof De Guiche i želi je prisiliti da se uda za njega. Ali Cyrano ga preduhitri i omogući Roxane da se uda za Christiana. Kad De Guiche to sazna, pošalje Christiana u rat. Roxane ga posjeti u vojnom kampu i kaže mu da se u njega zaljubila zbog njegovih pisama. Christian joj želi priznati tko je pravi autor pisama, no umire za vrijeme bitke. Roxane nakon njegove smrti ode u samostan u kojem ju Cyrano redovito posjećuje.

S obzirom na to da je svojim satiričnim tekstovim izvrnuo ruglu mnoge uglednike, stvorio si je cijeli niz neprijatelja koji mu žele smrt. Jednom upadne u zamku, pregazi ga kočija i on, smrtno ranjen, odlazi vidjeti Roxane posljednji put. Citira joj jedno od pisama koje joj je navodno pisao Christian. Nakon što Roxane shvati da ju je Cyrano cijelo vrijeme obožavao, on umire.

Filmska verzija snimljena je 1950. godine, a režirao ju je Michael Gordon. Film vjerno prati Rostandovu dramu, osim nekoliko kratkih scena koje je scenarist Carl Foreman dodao zbog kontinuiteta. Osim toga, neki likovi su spojeni u jedan.

U naslovnoj ulozi nastupio je José Ferrer i za nju zaradio Oscara i Zlatni globus. Ferrer je općenito najpoznatiji upravo po ulozi Cyrana de Bergeraca u kojoj je nastupio i prije ove filmske adaptacije; snalažljivog nosonju utjelovio je nekoliko godina ranije i na Broadwayu i za to dobio Tonyja. Uz Ferrera možete vidjeti Malu Powers kao Roxanne i Williama Princea kao Christiana de Neuvillettea. Ovo naravno nije jedina filmska adaptacija Cyrana de Bergeraca, do sada su se između ostalih u toj ulozi okušali i Claude Dauphin, Steve Martin i Gérard Depardieu.  

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI