Naslovnica > PREDSTAVE > Njarabum

Njarabum

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Poremećaji u prehrani kao 'treći' u vezi dvoje ljubavnika, i sve to na poetskom jeziku Radovana Ivišića, u režiji Anje Maksić Japundžić, na daskama Muzeja suvremene umjetnosti.

Nakon što je nedavno ženski autorski dvojac Kovačić-Tomić u Maloj sceni postavio 'Anu i Miu', poremećajima u prehrani, ali na posve drugačiji način, pozabavit će se još dvije mlade autorice iste generacije - Anja Maksić Japundžić i Ana Prolić Kragić.

Njihov 'Njarabum' nastaje kao treća koprodukcija Eurokaza i Muzeja suvremene umjetnosti, ali ujedno i prva u cijelosti kreirana baš u dvorani Gorgona, i to u sklopu međunarodnog projekta Focus, s partnerima iz pet zemalja, koje financira program Europske unije – Kultura 2007.-2013.

Predstava je bazirana na dramskim i pjesničkim predlošcima Radovana Ivšića kao svojevrsni hommage nedavno preminulom piscu, a u fokusu joj je dvoje ljubavnika koje tumače Leona Paraminski i Marko Makovičić.

Ona - glavni ženski lik - pokušava promijeniti realnost u kojoj već samo postojanje hrane predstavlja prijeteću opasnost, sveprisutnu neman koja ju je spremna progutati onog trenutka kad sebi dopusti poželjeti jesti. Granica između stvarnosti i njenog unutrašnjeg svijeta postaje sve tanja, u njenoj se svijesti miješaju sjećanja, želje i traume, pokušaji razrješavanja nekih davnih odnosa, kao i propitivanje onih mogućih, koji su tek pred njom.

Predstava tematizira njenu dilemu pred donošenjem odluke - prepustiti se daljnjoj (auto)destrukciji ili pak dati priliku stvaranju novog i bavi se propitivanjem uzroka iskrivljenog odnosa prema tijelu i hrani, predstavljajući anoreksiju i bulimiju kao bolest perfekcionizma, pokušaj dosezanja nedostižnih ideala (kako tjelesnih, tako i duhovnih) te ispunjavanja vlastitih, iznimno visokih kriterija.

Anja Maksić Japundžić pripadnica je najmlađe generacije hrvatskih redatelja, a njezina je dosadašnja karijera usko vezana baš za Eurokaz na čijem se 22. izdanju predstavila projektom Lutkina kuća / Zmija mladoženja nastalim u Labu Teatra ITD.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter