Login za korisnike

Ana i Mia

Imena iz naslova nisu samo obična imena nasumično dodijeljena glavnim ženskim likovima. Ona su izvedenice od naziva dobro poznatih i vrlo prisutnih poremećaja u prehrani – anoreksije i bulimije.

***

U kolokvijalnom jeziku pacijenata oboljelih od tih bolesti, Ana i Mia učestalo su korištene šifre koje im omogućuju sakrivanje i čak negiranje svojih bolesti pred osobama koje ih okružuju, jer o njima govore kao o personificiranim prijateljicama. Poznat je i „pokret“ pro-ana, najčešće koncentriran oko internetskih stranica i sve brojnijih online društvenih mreža,  koji je različito interpretiran – jedni ga smatraju pukim zagovaranjem anoreksije kao stila života i promicanjem slike izgladnjelog tijela kao legitimnog ideala ljepote, dok se istovremeno na njihovim web-stranicama nerijetko može naići na podatak da je primarni zadatak pro-ane pružanje uzajamne pomoći i savjeta za lakše nošenje s bolešću.

Trenutno od anoreksije i bulimije samo u Hrvatskoj boluje oko 90 000 pretežito mladih i ženskih osoba, što je, nažalost jedan od svjetskih trendova u kojima ne zaostajemo. Porazne su činjenice da kod nas još uvijek drastično nedostaje specijalista pa tako oboljeli nemaju priliku dobiti adekvatnu psihijatrijsku pomoć popraćenu terapijom koja pomaže u postizanju normalne tjelesne težine. Udruga Nada, koja se bavi pomoći oboljelima od anoreksije i bulimije, te njihovim obiteljima, omogućila je autoricama predstave provođenje adekvatnog istraživanja pri bavljenju temom koja za sobom povlači čitav niz problema. Tako je u predstavi Ana i Mia riječ i o ophođenju društva prema spomenutim bolestima, koje nerijetko uključuje stigmatizacije, nerazumijevanje i odbacivanje, ali i o sasvim osobnoj razini suočavanja s problemom gdje su empatija okoline, te osobna hrabrost, samouvjerenost i rad na psihičkoj stabilnosti preduvjeti oporavka.

Redateljsko-dramaturškom dvojcu Anici Tomić i Jeleni Kovačić, za koje vjerujemo da ih ne treba posebno predstavljati, ovo je prvi angažman u Maloj sceni nakon što su upravo posredstvom tog kazališta polazile nekoliko stručnih seminara i usavršavanja. Ivica Šimić, umjetnički direktor Male scene, naglašava nužnost angažiranja mladih umjetnika zbog nedostatka istih na hrvatskoj kazališnoj sceni za mlade, za razliku od europske gdje je situacija nešto drugačija. U predstavi nastupaju Nika Mišković, u ulozi oboljele djevojke, i Mia Biondić kao njena prijateljica. Obje su studentice 1. godine MA studija glume na Akademiji dramske umjetnosti. Projekt su podržali Garnier, koji zagovara prirodnu i zdravu ljepotu, te Naklada Ljevak, izdavačka kuća koja nastoji potaknuti izdavanje relevantne literature o ovoj temi.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI