Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Brief Encounter

Brief Encounter

Ljubavna priča koja nesretno završi na jednoj željezničkoj postaji. Ali nije riječ o Ani Karenjinoj.
Share on facebook
Share on twitter

Brief Encounter je film iz 1945. godine nastao prema jednočinki Still Life Noëla Cowarda. Still Life je dio njegovog ciklusa jednočinki Tonight at 8:30. U originalnoj drami, cijela se radnja odvija u kafiću na željezničkoj postaji no za film je radnja proširena na razna druga mjesta.

Noël Coward bio je dramatičar, scenarist, redatelj, glumac, pjevač i skladatelj. Napisao je preko pedeset drama i skladao stotine pjesama. Pisao je i poeziju, kratke priče, objavio roman i autobiografiju, dobio počasnog Oscara za film In which We Serve, Tonyja za životno djelo a prije četiri godine je kazalište Albery preimenovano u njegovo ime.

Film Brief Encounter režirao je David Lean, najpoznatiji po filmovima Most na rijeci Kwai i Lawrence od Arabije za koje je dobio Oscara, te Doktor Živago. Osim režijom, bavio se i montažom, produkcijom i scenaristikom. Brief Encounter mu nije bio prva suradnja s Cowardom, zajedno su režirali In Which We Serve, a Lean je režirao još dva filma prema Cowardovim dramama, Happy Breed i Blithe Spirit.

Brief Encounter je 1946. u Cannessu dijelio Zlatnu palmu a Celia Johnson je bila nominirana za Oscara za najbolju žensku ulogu. Prema filmu je snimljena radio drama, napravljena opera a 2008.  i predstava u produkciji Kneehigh Theatrea koja je mješavina filma i kazališta a igrana je u kinodvorani. 1974. napravljen je remake filma s Richardom Burtonom i Sophiom Loren, ali doživio je neuspjeh.

Radnja se vrti oko Laure i Aleca koji su oženjeni i imaju dvoje djece, ali ne jedno s drugim... Laura jednom tjedno vlakom ide u Milford u kupovinu i u kino. Jednom pri povratku slučajno upozna Aleca, doktora opće medicine. Svide se jedno drugome i dogovore sastanak. Problemi nastanu kad shvate da su se zaljubili. Počnu se nalaziti u stanu Alecova prijatelja Stephena koji ih jednom iznenadi svojim nenadanim povratkom. Ne želeći povrijediti svoje obitelji, Laura i Alec shvaćaju da je zajednička budućnost nemoguća pa on odlučuje prihvatiti posao u Johannesburgu.

Zadnji put se nađu u kafiću na željezničkoj postaji no oproštaj im pomuti Dolly, Laurina poznanica koja im sjedne za stol i onemogući komunikaciju... Alec se ukrca na vlak i nesretni par se ne uspije pozdraviti onako kako bi htio. Vlak krene a Laura jedan kratki trenutak razmišlja o samoubojstvu ali se ipak vrati kući mužu i djeci.

U glavnim ulogama su Celia Johnson i Trevor Howard.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE