Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Preminuo Ljubomir Kiki Kapor

Preminuo Ljubomir Kiki Kapor

Nema više uja u svići. Adio Van, Vaša Svitlosti.
Share on facebook
Share on twitter

U subotu, 13. ožujka 2010., u Zagrebu je preminuo Ljubomir Kiki Kapor, dugogodišnji član ansambla Kazališta "Gavella".

Ljubomir Kapor rođen je na Korčuli 1932. Na na daske matičnog teatra u Frankopanskoj stao je već kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti.  Bilo je to u prvoj premijeri novoosnovanog Zagrebačkog dramskog kazališta - Golgoti Miroslava Krleže, u režiji dr. Branka Gavelle, gdje je tumačio ulogu šefa policije.

Ostat će zapamćen po ulogama Jakova u predstavi Sinovi umiru prvi i režiji Božidara Violića i Iže u Ribarskim svađama Carla Goldonija u Juvančićevoj režiji. Pamtit će ga se i kao don Zanu u Marinkovićevoj Gloriji u režiji Petra Večeka, a uloge je kao nezamjenjiv član ansambla tumačio i u Pinterovu Liftu za kuhinju, Krležinom  Kraljevu, Čehovljevim Trima sestrama i Shakespeareovom Richardu II.

Većina će ga se  vjerojatno sjećati kao "Vaše svitlosti", picaferaja iz mitskog Marušićeva Velog mista. Zapažene televizijske uloge ostvario je i u serijama Prosjaci i sinoviU registraturi, a recentniji televizijski nastup ostvario je u kao jugonostalgični Đuro Pletikosa u sitcomu Luda kuća, koji je snimao unatoč teškoj bolesti.

Filmsku su mu karijeru obilježili nastupi u Papićevu Životu sa stricem, Tadićevoj Trećoj ženi, Brešanovu Maršalu i, nedavno, Nuićevu Kenjcu. Posuđivao je glas u Blažekovićevoj Čudesnoj šumi.

Dobitnik je brojnih nagrada, nekoliko nagrada Zlatni smijeh na Danima satire, nagrada Marul, te nagrada Hrvatskog glumišta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. Odlaskom šjor Jubota / kako su ga u njegovoj Korčuli zvali /,- Korčula je izgubila još jednog svog velikog i omiljenoga sugrađanina.
    Zatekao sam se tamo 2007.g. kada je održana promocija neobjavljenih dramoleta neponovljivog Korčulanina- pok.Roberta Tomovića.Čitao je tada ulomke iz Tomovićeve novotiskane knjige, pisane na izvornom korčulanskom govoru i oduševio sve prisutne u prepunoj kinodvorani.Shvatio sam tada koliko je iskonske ljudske topline bilo u tom velikom glumcu,pa ne iznenađuje njegova uvjerljivost u tumačenju likova tzv. “malih ljudi”.
    Adio šjor Jubo, jedno mjesto na korčulanskom tablunu od ovog ljeta ostati će prazno!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE