Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.9/2010

Tjedni pregled br.9/2010

'Eksplicitni sadržaji', 'Varijacije u f.ado molu' i 'Nakon probe' u Zagrebu, 'Žena u crnom' u Varaždinu, 'Stoše od Foše' u Zadru te gostovanje SNG Ljubljana ovotjedna je ponuda kazališnih noviteta...
Share on facebook
Share on twitter

U ovom se tjednu po prvi put nakon poduljeg vremena kao dio našeg pregleda pojavilo i jedno gostovanje, stoga ćemo mu prepustiti i početno mjesto.

Riječ je o predstavi 'Brod za lutke' autorice Milene Marković koja je u drugoj varijanti u Zagrebu već gostovala prošle godine, a ovaj put stiže u izvedbi Drame SNG Ljubljana i režiji Aleksandra Popovskog. Modernu obradu raznolikih poznatih bajki, tj. njihovih ženskih likova potražite u Gavelli 06.03.

A prva ovotjedna premijera odvit će se 01.03. u ZeKeMu. 'Eksplicitni sadržaji' nastali su u koprodukciji Bacača sjenki i spomenutog kazališta, a ujedno su i dio nove trilogije skupine. Ovaj put, Bacači sjenki, na čelu s redateljima Borisom Bakalom i Katarinom Pejović, i uz ZeKaeMov asambl, bave se - zajedništvom.

02.03. odvit će se premijera zadarske adaptacije jednog od ključnih komada domaće komediografije 'Kate Kapuralice' Vlaha Stullija, koja je u Zadru postala 'Stoše od Foše'. Dubrovački je govor pretvoren u zadarski dijalekt iz vremena nakon Drugog svjetskog rata, a priču o siromaštvu i obiteljskim odnosima redateljski potpisuje Dražen Ferenčina.

Ingmar Bergman je, posluživši se Strindbergovom 'Igrom snova', napravio film 'Nakon probe', koji u Histrionskom domu možete pogledati u kazališnoj inscenaciji. 'Nakon probe' govori o odnosu redatelja i glumice, kćeri njegove bivše ljubavnice, a zagrebačka verzija u režiji Aide Bukvić spaja i slavni par 'Stilskih vježbi' - Peru Kvrgića i Lelu Margitić, uz Anu Kvrgić kao treću u ovom poznatom trokutu. Premijera 'probe' je 04.03.

Dan kasnije, 05.03. u varaždinskom se HNK odvija premijera 'Žene u crnom' na kojoj surađuju redatelj Damir Mađarić i glumica Gordana Slivka, koja je ujedno i autorica teksta.

Posljednja premijera ovog tjedna održat će se u zagrebačkom HNK, a riječ je o 'Varijacijama u f.ado molu' portugalskog koreografa Huga Viere. Kao što i sam naslov kaže, temu i inspiraciju je za svoju plesnu predstavu Viera pronašao u fadu, koji će se, uz korištenje snimljenog materijala, djelomično izvoditi uživo, čime se ansamblu HNK ujedno pridružila i pjevačica Jelena Radan.

Za ovaj tjedan - to je sve.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI