Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.6/2010

Tjedni pregled br.6/2010

Na ovotjednom se popisu našlo čak šest premijera i jedno gostovanje. Premijere se bave obiteljima, domom, nasiljem, ljubavi i njenim prekidima dok je gostovanje poteklo iz - kvantne mehanike.
Share on facebook
Share on twitter

Prva ovotjedna premijera održava se u Osijeku, a riječ je o još jednoj adaptaciji antologijske pjesme Branka Ćopića 'Ježeva kućica', ovaj put u režiji Saše Anočića. Anočić je u svojoj verziji odlučio dodati neke svakodnevne probleme, a koji su to, saznajte u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića od 09.02.

'Familija u prahu' drama je Nine Mitrović, koju je autorica, nakon što je osvojila nagradu, sama povukla s austrijskog natječaja za dramski tekst 'Govoriti o granicama' 2007. Tom je prilikom bila zabranila i njegovo čitanje i objavljinje, tako da se ova monodrama sad po prvi put izvodi, a njome Jagoda Kralj Novak slai četrdesetu godišnjicu umjetničkog rada. Režiju potpisuje slovenski redatelj Samo M. Strelec, a predstava nastaje u koprodukciji HNK Varaždin i udruge Novi Zato iz Ptuja. Premijera će se održati 11.02.

Dan kasnije u zagrebačkom će se HNK odviti premijera poznate Bellinijeve opere 'Norma'. Predstavom se u HNK vraća gost-redatelj iz Njemačke Philipp Himmelman, koji je prije dvije godine napravio suvremenu verziju 'Carmen'. Kako se u jednoj od najtežih sopranističkih uloga snalaze Adela Golac Rilović i Natalia Ushakova, provjerite od 12.02.

Sljedeća premijera po redu zagrebačka je izvedba 'Garaže' u režiji Ivice Buljana. Predstava napravljena po romanu Zdenka Mesarića, koja govori o  brutalnim ilegalnim borbama koje se odvijaju na mjestu iz naslova, praizvedbu je doživjela u New Yorku, u teatru LaMama, o čemu smo već pisali, a ZeKaeMov ansambl na svoju se pozornicu vraća 13.02.

Istog datuma, samo u Koprivnici, u pred-Valentinovsko raspoloženje predstavom o paru koji se ne može odlučiti hoće li prekinuti uvodi Ludens teatar. 'Nemreš pobjeć od nedjelje' nagrađivana je drama Tene Štivičić, a koprivničku verziju režira Dario Harjaček.

U sličnom tonu, na samo Valentinovo, nastavlja i Planet Art, koji spomenute završetke ljubavne veze ima i u naslovu. U 'Prekidima' američkog dramatičara Michaela Cristofera jedan par također propituje svoju vezu, a hoće li na koncu završiti pred oltarom, možete saznati u Gavelli. 'Prekide' režira Marko Torjanac.

Za jedino ovotjedno gostovanje, kojim ujedno i završavamo ovotjedni pregled, odgovorni su Eurokaz i MSU u suradnji, a radi se o plesno-svjetlosnoj instalaciji 'Solo 2 - frekvencije' francusko-beligijskog umjetnika Bricea Lerouxa. Lerouxa možete pogledati u tri termina: 11., 12. i 13. 02.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE