Login za korisnike

Paralelni svjetovi

Jednom je nesretnom sveučilišnom profesoru disocijativna fuga omogućila da zaboravi suprugu, obitelj, posao i pronađe novu ljubav. Ili…? Kako je završilo, saznajte u osječkom HNK…

***

Miro Gavran jedan je od najplodnijih domaćih dramskih (i ne samo dramskih) autora, čiji su tekstovi prevedeni na tridesetak jezika, i izvedeni u gotovo isto toliko zemalja, a 'Paralelni svjetovi' njegov su trideset i sedmi dramski tekst. Nastao je prije nekoliko godina, a za razliku od drugih Gavranovih drama, koje su najčešće pisane za manji broj likova, jer kako sam kaže, 'ne voli kad su njegovi dramski junaci tek usputne epizode', 'Paralelnim svjetovima' kroz dvadesetak će scena prošetati čak sedamnaest likova.

Glavni lik drame je Adam, sveučilišni profesor ekonomije, koji uz dijagnozu disocijativne fuge bježi od vlastite obitelji i posla, te luta Hrvatskom. Disocijativna fuga poremećaj je kod kojeg bolesnici 'zaborave' svoj prijašnji, predfugalni život i identitet te nastave živjeti neki novi, često se uopće ne pitajući o nedostatku sjećanja iz prošlosti.

Cijeli je niz likova vezan uz Adama – njegova supruga Suzana, također sveučilišna profesorica, brat Petar, poduzetnik, i njegova supruga Marta, psihijatrica Vera... te još djeca, prijatelji, kolege, medicinsko osoblje... Tražeći sebe i 'prave vrijednosti' između svoja dva identiteta, Adam se upušta u ljubavnu vezu sa svojom psihijatricom, također ženom koja je nesretna vlastitim životom, a njihov im 'paralelni svijet' dopušta mogućnost samoostvarenja. No, pod koju cijenu, i kako to utječe na druge odnose, tj., svjetove?

Zasićenje bračnih partnera, nerazumijevanje između djece i roditelja, licemjerje obiteljskih prijatelja, pogubna moć karijerizma, čežnja za bogatstvom i potvrdom u izvanbračnim avanturama – sve su to teme koje se provlače koroz Gavranov komad, a mogu se svesti na jednu zajedničku - odnose pred raspadom.

Drama je 2007. tiskana u izadnju Mozaik knjige, ukoričena u zbirci ‘Četiri različite drame’ (uz ‘Noru danas’, ‘Sve o muškarcima’ i ‘Kako ubiti predsjednika’), na scenu osječkog HNK postavlja je Robert Raponja, a za ovu su se priliku glumačkom ansamblu HNK pridružili i studenti Glume s osječke Umjetničke akademije, te nekoliko gostiju.

autorski tim
Domagoj Mrkonjićasistent redatelja
Jasmina Pacekkostimograf
Robert Raponjaredatelj
Miro Gavranautor teksta
Maja Đurinovićautor scenoskog pokreta
Roderick Novyskladatelj
Branko Kostelnikskladatelj

izvođači
Aleksandar BogdanovićPetar, Adamov brat, poduzetnik
Aljoša ČeplMislav, Adamov sin / pacijent
Anita SchmidtMarta, Petrova supruga
Davor PanićRobert, Adamov kolega
Domagoj MrkonjićLovro, Petrov sin / pacijent
Edi Čelićmedicinski brat 2. / pljačkaš
Giulio Settimopljačkaš / pacijent
Ivan ĆaćićKonobar / pljačkaš / pacijent
Katarina BabanKlara, nepostojeće biće / pacijent
Ljiljana Krička – Mitrovićmedicinska sestra
Luka JuričićAnte, Verin sadašnji partner / pacijent
Mario RadeMarko, Verin bivši muž
Mira Perić KraljikAna, vječna ljubavnica
Nela KocsisSuzana, Adamova supruga, sveučilišna profesorica prava
Nenad Pavlovićmedicinski brat 1. / pljačkaš
Peđa GvozdićTom, Adamov prijatelj / pljačkaš / pacijent
Radoslava MrkšićLiječnica
Sandra LončarićVera, psihijatrica
Tatjana Bertok ZupkovićLada, udovica / pacijent
Vjekoslav JankovićAdam, sveučilišni professor ekonomije

Odgovori