Naslovnica > Osobe > OSOBE > Mira Perić Kraljik

Mira Perić Kraljik

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:

Rođena je  1. svibnja 1961. godine u Tomašancima  (Đakovo). Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (Područno odjeljenje Osijek), Odsjek glume,  diplomirala je 1984. godine. Glumila  je više od stotinu kazališnih uloga. Samo neke uloge koje je glumila: Marijana Margetić, Stella, Solvejga, Eva, Antigona, Adela, Raisa Filipovna, Tothin, Irina, Bjanka, Melita, Barbara Smith, Holoferno, Trusa, Katarina, Marth, Kaja, Glumica, barunica Dragunskaja, Gaby, Tarbula, Persida, majka Vi, Žilijen, Millie, gđa Bradman… Odglumila  je tri monodrame: Drago Hedl: Aerobik story (1984.) u režiji Steve Žigona; Mirjana Ojdanić: Upotreba sive materije (1986.) u režiji Mirjane Ojdanić. Na Noćnoj sceni Hrvatskog  narodnog kazališta  2009. godine ostvaruje monodramu u suradnji s C. Aničićem Zašto se muhe lijepe na ono?, a na istoj sceni prihvaćen je njezin dramski tekst Hana i Hana za sezonu 2012./2013.

Gostovala je s predstavama po cijeloj Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Vojvodini, Bosni i Hercegovini, Sloveniji. Glumila je u TV dramama (Dom Bernarde Albe, Put u raj),  u telenovelama (Dobre namjere, Hitna 94, Ponos Ratkajevih, Obični ljudi, Chegevara, Zakon ljubavi). Snimala je za televizijski školski program i  radiodrame. Pet godina za redom (2009., 2010., 2011., 2012., 2013.) predsjednica je Prosudbenog povjerenstva Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a 2011. godine članica je Ocjenjivačkog suda na Festivalu glumca u Vinkovcima.

Kao izvanredna profesorica radi na Učiteljskom fakultetu u Osijeku (od 1991.), gdje je i predsjednica Katedre za umjetnička područja (od 2008.). Predaje kolegije iz umjetničkog područja Glume. U 2009. godini objavljuje u Hrvatskoj prvi priručnik za odgojitelje Dramske igre za djecu predškolske dobi,  izdavač je Sveučilište Josipa  Jurja Strossmayera u Osijeku – Učiteljski fakultet u Osijeku. Godine 2009. objavljuje  zbirku pjesama Pretapanja kazališne ljepote, 2012. godine objavljuje knjigu drama Žene u dijelovima te drugu zbirku pjesama Sumrak ega.  Piše i objavljuje niz stručnih i znanstvenih  radova o lutkarstvu i dramskim metodama u odgoju i obrazovanju.

Dobitnica je  priznanja, zahvalnica i nagrada za svoj dosadašnji rad: Priznanje „Zvonimir Golob“ (2009.) za ljubavnu poeziju;  javno Priznanje Zlatna plaketa  „Pečat Grada Osijeka“  (2009.) za osobita ostvarenja u području kazališne kulture, odgoja i obrazovanja;  Plaketa Zlatna maska (2010.) na Teatarskoj reviji evropske multikulturalne akcije – međunarodni pozorišni festival autorskih projekata mladih u Rumi za najbolju žensku ulogu; Povelju za sudjelovanje  (2010.) na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu…

Share on facebook
Share on twitter