Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Tjedni pregled br. 22

Tjedni pregled br. 22

Ovo je tjedan za najizdržljivije. U drami će se Posljednja noć Giacoma Cassanove i Liliom pokušati obraniti od Turbo-folka, dok će Baletna večer pokušati isto pored 25. TSP-a.
Share on facebook
Share on twitter

Još jedan bogati kazališni tjedan obilježava, s jedne strane, lagani završetak redovne kazališne sezone, no s druge strane, uvod u neprekinuti niz festivala, koji će trajati do kraja ljeta.

Ovotjedne četiri premijere rasporedile su se u tri dana, po jedna u četvrtak i petak, te dvije u subotu, no u različitim gradovima.

U četvrtak, 29.05. u Komediji, Ljubo Zečević slavi 30. obljetnicu umjetničkog rada monodramom 'Posljednja noć Giacoma Casanove', za koju je autor Stefan Massini primio jednu od najvažnijih nagrada za dramski tekst u Italiji, a predstavu također i režira gost iz Italije, Mario Mattia Giorgetti.

30.05. u zagrebačkom HNK održat će se posljednja baletna premijera ove sezone, a radi se o triptihu od kraćih koreografija tri poznata strana koreografa Lea Mujića, Nacha Duata i Vasca Wellenkampa, čiji zajednički naziv je jednostavno – 'Baletna večer'. Osim stranih koreografa, premijerno iznenađenje je i gost iz Wellenkampove trupe César Fernandes, koji će u prve dvije izvedbe zamijeniti ozlijeđenog Georgea Stanciua.

U subotu 31. 05. očekuju vas također dvije HNK premijere, u Rijeci te u Osijeku. Obje premijere završavaju sezonu dramskih premijera u svojim kućama, a radi se o 'Turbo folku' Olivera Frljića u HNK Ivana pl. Zajca, kojim ovaj provokativni mladi redatelj po prvi put dobiva priliku raditi autorski projekt u nekom nacionalnom kazalištu, dok 'Liliom' Ferenca Molnara u osječkom HNK režira Nina Kleflin.

28.05. u &TD-u odvija se još jedno čitanje pod budnom paskom dk, tj. dramaturškog kolektiva koji si je uzeo u zadatak komornim izvedbama predstavljati mlade hrvatske dramske autore, a ovaj put se radi o tekstu Ivana Vidaka 'Obišli smo cili Stevicin sokak'.

Jedino ovotjedno gostovanje koje ne pripada 25. Tjednu suvremenog plesa je 'Bog masakra' iz ljubljanskog SNG-a u Gavelli 29.05., koji je trebao gostovati već prije nekih mjesec dana, no posjet gostiju iz Slovenije bio je otkazan jer se poklopio s onim strogo kontroliranim i dobro čuvanim, tj. posjetom američkog predsjednika. Dramu Yasmine Reze o nasilnim roditeljima na scenu SNG-a postavio je ovdje dobro poznati Janusz Kica.

25. Tjedan suvremenog plesa započinje u ponedjeljak predstavom 'Lai, Lai, Lai, Lai', skupine 7273, čiji autori Laurence Yadi i Nicholas Cantillion s ponosom nose epitet 'enfantes terribles' švicarsko-francuske plesne scene. Predstava na temu glossolalie, zapravo je nešto između koncerta folk glazbe i fantazmogorije, a igra i u utorak, 27. svibnja.

Tjedan, međutim, službeno otvara njegova druga izvedba, gostovanje kanadske živuće koreografske legende, Daniela Leveillea. Autor čije je prvo gostovanje na 22. TSP dobilo i nagradu publike, ovaj će put biti predstavljen krunom svog opusa - 'Skromnošću ledenjaka'.

Srijeda na TSP nudi nastup japanskog mutimedijalnog umjetnika, Hiroakija Umede s predstavom 'Accumulated Layout/while going to a condition', koji u svojim vibrantnim radovima spaja autorsku glazbu, video i ples, a koji je posljednih nekoliko godina apsolutni hit svjetskih plesnih festivala.

Istog dana publici će se predstaviti još jedna zvijezda u usponu, Talijanka Simona Bertozzi, pobjednica Gd’A natjecanja 2006/2007, a čija je koreografija 'L'endroit 2e' inspirirana romanom ‘Polaganost’ Milana Kundere.

'Julie(t)-duet in absentia', duet muškarca i žene, ali i duel tijela i tehnologije, možete pogledati samo u četvrtak 29.05, a potpisuje ga Sarajka na privremenom radu u Francuskoj, Jasmina Prolić.

Australski 'Glow' /naslovna/, nudi vam se u čak 4 termina u četvrtak i petak, a riječ je o predstavi u kojoj osim izvođačice pleše i tehnologija, te koja je izvrstan izbor ukoliko na TSP planirate voditi i one najmlađe.

TSP se potom nastavlja nastupom Ketlly Noel, Haićanke koja karijeru paralelno gradi na Maliju i u Francuskoj, a čija je koreografija 'Errance' nastala na zanimljivoj glazbenoj kombinaciji skladbi Bjork i čuvenog hrvatskog skladatelja - Ive Maleca.

U petak 30.05. u sklopu Tjedna započinje i Hrvatska koreografska platforma, na kojoj će biti predstavljen izbor iz prošlogodišnje domaće produkcije: 'Plavi Petak' Andree Gotovine, 'Ozbiljne serije' Aleksandre Janeve, 'Chew' Selme Banić, 'Utjelovljenje' Žaka Valente i 'Something to do with death', Sanje Tropp.

U subotu TSP nudi gostovanje kultne autorice njujorške eksperimentalne plesne i performerske scene, te dvostruke dobitnice nagrade Bessie, DD Dorvillier, s predstavom 'No Change or “freedom is a psycho-kinetic skill' . Autorica inače ove godine mentorira i na za hrvatsku scenu iznimno bitnom ImpulsTanz festivalu.

Gostovanja na TSP će, barem što se tiče ovog vikenda, zaključiti nastup Paula Ribeira, jednog od najvažnijih portugalskih autora i bivšeg ravnatelja Gulbenkian baleta. 'Malgré Nous, Nous Étions Là', ljubavni duet muškarca i žene, ali i dvoje plesača s plesom samim, izvode sam Ribeiro i njegova supruga, a preporučamo ga i onima koji svoje bolje polovice nerado prate na plesne izvedbe.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI