Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.2/2010

Tjedni pregled br.2/2010

Domaća kazališta u ovom će vas tjednu premijerno provesti od dramskih i romanesknih klasika do Alabame i proučavanja težišta...
Share on facebook
Share on twitter

Prva premijera na ovotjednom repertoaru odvit će se u Gavelli, a riječ je o prošle godine Marinom Držićem nagrađenom komadu 'Alabama' autora Davora Špišića. Radnja komada smještena je Hrvatsku, no Alabama iz naslova mjesto je u koje se likovi u mislima neprestano vraćaju, tražeći uzroke svojih problema. Četveročlana obitelj u Alabamu je pobjegla od rata, a kako se snalazi nakon povratka u Hrvatsku, provjerite od 14.01. u režiji Darija Harjačeka.

Dan kasnije, dvije će se premijere odviti u dva HNK-a, splitskom i zagrebačkom. U zagrebačkom možete pogledati adaptaciju 'Bjesova' F.M.Dostojevskog. 'Bjesove' je za kazalište prvotno adaptirao Albert Camus, za film Andrej Wajda, dok se Janusz Kica u svojoj zagrebačkoj verziji služi svim trima izvorima. Priča prati ideološke sukobe u kasnoj devetnaestostoljetnoj Rusiji, sukob novih ljevičarskih tendencija te konzervativnih strujanja koja se pokušavaju oduprijeti revolucionarnim zamislima.

U Splitu isti dan možete pogledati predstavu 'Gretica, str.89' njemačkog autora Lutza Hübnera, koja govori o tome što je to kazalište, kroz odnos različitih tipova redatelja i glumica. Predstavu režira Dražen Ferenčina.

Splitska drama ovaj tjedan priprema i drugu premijeru, koja će se odviti samo dan nakon 'Gretice', 16.01., a riječ je o Moliereovoj 'Školi za žene' u režiji poljskog gosta Andrzeja Sadowskog. 'Škola za žene' još je jedan u niz Molierevovih tekstova koji se bavi društvenom hipokrizijom, a nakon praizvedbi je bila toliko napadana da je autor napisao i nastavak, tj. obranu 'Kritiku škole za žene'.

16.01. premijeru će također, samo u Zagrebačkom plesnom centru, imati i autorski projekt Andreje Široki 'Težišta'. Kako kažu autori, u predstavi 'izvođačice indirektno traže težište suočavanja s vlastitom  tjelesnom ekspresijom, te osobnim, rodno/spolnim i socijalnim identitetom, koji je mjesto koliko tjeskobe i latentnih strahova...'

To je ujedno i posljednja ovotjedna premijera, gostovanja nema, a nastavak, kao i obično, slijedi idući tjedan.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI