Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.48/2009

Tjedni pregled br.48/2009

Od disfunkcionalnih obitelji, preko liječnika i pacijenata, svjetskih putnika i boema, do epskog smeća - pronađite nešto po svom ukusu u tjednu od 14. do 20.12.
Share on facebook
Share on twitter

O prvoj ovotjednoj premijeri, koja se treba održati 15.12. znamo samo da nastaje u koprodukciji ZeKaeMa i LaMame, da je autorski potpisuje cijeli niz autora: Slobodan Karajlović, Olja Lozica, Ana Vilenica, Ivana Krizmanić, Csilla Barath-Bastajić, Romina Vitasović, Matija Tadić, Goran Bogdan, no više informacija o samoj predstavi pod imenom 12/2 - Projekt 12, do zaključivanja teksta - nismo dobili.

Sljedeća premijerna izvedba održava se 16.12., a riječ je o predstavi 'Garbage Epic' autora Saše Božića i Marka Jastrevskog. Jastrevski je ujedno i izvođač Garbage Epica koji nastaje nizom work in progress prezentacija, od kojih je prva održana 2008. u ljubljanskoj Staroj elektrani. Izvedba nudi dva tipa kretanja, odnosno, kako ih predstavljaju sami autori: jedno koje počiva na reprezentaciji figurativne i skulpturalne geste i drugo temeljeno na ideji komičnog tijela.

17.12. u splitskom se HNK odvija 'Podvala ludosti'. No, nije riječ o novom nastavku sapunice oko izbora intendanta, već o predstavi koju je prema Erazmu Roterdamskom i Krleži u formu cabareta uobličio Boris Senker, dok režiju potpisuje Georgij Paro.

HNK Ivana pl.Zajca premijerno izvodi tekst 'Opća bolnica' bugarskog dramatičara Hrista Bojčeva, kojeg je kao dio programa Zajc Off postavio na hrvatskim pozornicama već udomaćeni Matjaž Latin. 'Opća bolnica' kroz priču o liječnicima i pacijentima govori o podjeli na Istok i Zapad, a pogledati je možete od 18.12.

Istog dana u zagrebačkom vas HNK očekuje poznata Puccinijeva opera 'La Bohème', inače najizvođenija opera na spomenutoj pozornici, koja se na daske vraća nakon petogodišnje pauze. Za novu je postavu odgovoran redatelj Arnaud Bernard, koji potpisuje i scenografiju, dok će orekstrom ravanati Josip Šego.

Dan kasnije, 19.12. u Teatru &TD predstavit će se disfunkcionalna obitelj Glass, proizašla iz kombinacije J.D.Salingera, Bernarda Marie Koltèsa te redatelja Ivice Buljana. Buljan je i za ovu priliku uposlio svoje omiljene izvođače - Senku Bulić i Marka Mandića koji će preuzeti naslovna lica predstave 'Ma and Al'. U predstavi vas očekuje cijeli raspon tema od smrti djeteta, raspada porodice, američke demokracije, rata u Vijetnamu, odnosa klasičnog i suvremenog teatra, umjetnosti i ratovanja, do nemogućnosti komunkacije između djece i roditelja.

Posljednja ovotjedna premijera uz pomoć ZeKaemovog ansambla te pripadnika Učilišta ZeKaeMa predstavit će jednu od najpoznatijiih pustolovina Julesa Vernea - 'Put oko svijeta u 80 dana'. Kako su se u verziji Krešimira Dolenčića proveli Phileas Fogg i njegov suputnik Passepartout, provjerite od 20.12.

Od ostalih kazališnih događanja očekuje vas još akcija protiv zatvaranja mostarskih kazališta pod imenom 'Zagrebačke posvete mostarskim teatrima' gdje će 14. prosinca u Knjižnici Bogdana Ogrizovića o recentnim događanjima na mostarskoj kulturnoj sceni govoriti domaći umjetnici rođeni u Mostaru, a 17. 12. u 19 h možete se uputiti na najnoviji u nizu Eurokazovih Saloona, koji će biti posvećen suradnji Eurokaza i  novootvorenog Muzeja suvremene umjetnosti.ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE