Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br. 45/2009

Tjedni pregled br. 45/2009

Tjedan od 23. do 29. studenog obilježit će čak devet premijera, te Festival novog cirkusa koji uz domaće predstave nudi i niz inozemnih gostovanja, kao i popratni program...
Share on facebook
Share on twitter

Prva premijera na ovotjednom rasporedu je plesna predstava UPPU PULS-a 'Excuse Me, Do You Know Where Marija Jurić Zagorka Street Is ?', a bavi se ženama koje su zadužile domaću povijest, no njihova je javna vidljivost danas, prema mišljenju autorice, nedovoljna i neusustavljena. Autorica je Katarina Đurđević, a koreografiju supotpisuje i Adrijana Barbarić Pevek. Predstavu premijerno igra  na pozornici ZeKaeMa 23.11.

Dan kasnije, u istoj zgradi slijedi i nova predstava Boruta Šeparovića koju je ostavrio u suradnji s Učilištem ZekaeMa. Naime, uvjet za izvođače bio je da su rođeni između '91. i '95., po čemu je predstava i dobila naziv - 'Generacija 91-95'. Predstava se bazira na motivima romana 'Jebo sad hiljadu dinara' Borisa Dežulovića, a koautor je i dramaturg Goran Ferčec.

Istog dana održat će se i premijera predstava 'Moveranje' u Zagrebačkom plesnom centru. Riječ je o plesno-zvučno-prostornoj instalaciji u kojoj tri plesačice, Darija Doždor, Silvija Marchig i Zrinka Šimičić, pokretom reagiraju na zvučne intervencije Svena Pavlovića, u prostornom labirintu Martine Mezak.

26.11. Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca premijerno izvodi predstavu katalonskog pisca, scenarista i redatelja Sergija Bebela u kojoj djevojku njena okolina odbacuje zbog toga što je ružna. 'Brutta (Ružna)' preokreće i u suvremeno vrijeme smješta poznati antički mit o Narcisu, a redatelj je Toni Cafiero.

Druga ovotjedna premijera u Zagrebačkom plesnom centru odvit će se 26.11., a radi se o predstavi 'Measurements' Željke Sančanin. To je, kako kaže autorica, 'multidisciplinaran plesni projekt usmjeren na dokumentiranje i produkciju zvučne matrice generirane iz različitih varijabli plesnih, performativnih i kazališnih predložaka te teorijski usmjerenih kolaborativnih plesnih istraživanja.'

28.11. u ZeKaeMu će se spojiti Shakespeare i Ingmar Bergman, u predstavi Darija Harjačeka 'Hamletpersona'. Kako oba djela sadrže određena promišljanja o glumi i poziciji glumca, odabrana su upravo da bi se problematizirala pozicija izvođača u teatru, kao i odnos stvarnosti i fikcije.

29.11. dan je za tri premijere - jedna će  zagrebačkoj publici pružiti priliku da vidi 'opće mjesto' baleta koji se zbog sadržaja redovno igra u predbožićno vrijeme, druga će im omogućiti da bolje upoznaju originalnu Pipi Dugu čarapu, a treća će varaždinskoj publici dati uvid u izvrnuti svijet Luka Paljetka. 'Legendu o Orašaru' na scenu Komedije dovodi koreograf Pascal Touzeau, a radi se o koprodukciji Komedije, Baletne trupe Croatia i Madrid Balleta, u Kazalištu Trešnja argentinska redateljica Renata Carola Gattica ostvaruje svoju treću hrvatsku premijeru, 'Pipi Dugu Čarapu', dok varaždinske 'Miševe i mačke naglavačke' režira Ladislav Vindakijević.

Osim na domaće premijere, ovaj se tjedan možete uputiti i na niz gostovanja na Festivalu novog cirkusa, koji se održava od 26. do 30. studenog. Ovogodišnje je izdanje posvećeno - ženama, a osim predstava FNC nudi i niz projekcija, predavanja, diskusija...

I za kraj, od kazališnih događanja možete posjetiti i tribinu srijedom u KIC-u, koja će se 26.11. održati na temu Lutkarsko kazalište: Kazalište za odrasle i/ili teatar figura.


ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE